Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Το ενυδρείο του κορμιού μας


Τα κύτταρά μας έχουν στην εξωτερική τους επιφάνεια μικρές κεραίες που αποτελούνται από πρωτεΐνες. Οι κεραίες αυτές λέγονται "υποδοχείς". Βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια κάθε κυττάρου για να το ενημερώνουν για τις ουσίες που υπάρχουν γύρω του. Είναι κατά κάποιο τρόπο αυτές, τα αισθητήρια όργανα του κυττάρου.

Ο οργανισμός μας μοιάζει με ένα μεγάλο ενυδρείο. Τα κύτταρά μας κολυμπούν μέσα σε υγρό που λέγεται μεσοκυττάριο υγρό. Σε αυτό το υγρό φτάνουν με το αίμα μας όλες οι ουσίες που μπαίνουν στον οργανισμό μας ή παράγονται σε αυτόν. Τα κύτταρά
μας, με τους υποδοχείς τους, ανιχνεύουν αυτές τις ουσίες. Όταν μία ουσία που κυκλοφορεί έξω από το κύτταρο βρει έναν υποδοχέα που της ταιριάζει, ενώνεται με αυτόν (όπως ένα κλειδί μπαίνει σε μία κλειδαριά) και το μήνυμα φτάνει στον πυρήνα του κυττάρου, εκεί που βρίσκεται καλά προστατευμένο το DNA με τα γονίδιά του. Το DNA με τη σειρά του, ανάλογα με το μήνυμα που παίρνει από το περιβάλλον του κυττάρου δίνει εντολή να φτιάξει το κύτταρο τις ανάλογες  πρωτεΐνες που θα το βοηθήσουν να επιβιώσει σε αυτό το περιβάλλον.

Ένας ολόκληρος κόσμος υπάρχει μέσα μας. Ένας κόσμος με απίστευτες ικανότητες και  λειτουργίες. Αυτό που χρειάζεται να ξέρουμε όμως είναι, πως όσο πιο μεγάλη ποσότητα από μία ουσία κυκλοφορεί στο περιβάλλον των κυττάρων, τόσο περισσότερους υποδοχείς για την ουσία αυτή φτιάχνουν στην επιφάνειά τους τα κύτταρα, προκειμένου να προσλαμβάνουν το μήνυμα αυτό.

Προσέξτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου! Όσο πιο πολλές ορμόνες(κορτιζόνη, αδρεναλίνη, φλεγμονώδεις ουσίες)  παράγονται μέσα σας από το κέντρο του στρες του εγκεφάλου σας, τόσο περισσότερο  θα βλάπτουν σιγά-σιγά αυτές τα κύτταρά σας, μέχρι που κάποια στιγμή θα εμφανιστεί νόσος… Αν αντίθετα ασκηθείτε να νιώθετε όμορφα  συχνά, να χαίρεστε με μικρά πράγματα και να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε, τόσο περισσότερους υποδοχείς για ουσίες που εκκρίνονται από το κέντρο της ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως η ντοπαμίνη, θα δημιουργούνται στα κύτταρά σας, και τόσο πιο υγιή θα είναι τα κύτταρά σας νιώθοντας πως το περιβάλλον στο οποίο ζουν είναι καλό.

Μόνο με τον νου μας, μπορούμε να αλλάξουμε τη λειτουργία του οργανισμού μας. Έχει τεράστια δύναμη ο ανθρώπινος νους. Μην την αφήνετε ανεκμετάλλευτη, ή ακόμη χειρότερα, μη την χρησιμοποιείτε εναντίον του οργανισμού σας. Τα περισσότερα νοσήματα, δεν «έρχονται» σε μας, τα ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.