Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Μικρόβια του εντέρου και αυτισμός

Μικρόβια του εντέρου

Τα ότι στο έντερό μας κρύβεται ένας εγκέφαλος, το έχουμε πει πολλές φορές. Νευρικά κύτταρα όμοια ακριβώς με αυτά του εγκεφάλου που υπάρχει στο κρανίο μας υπάρχουν στον πεπτικό μας σωλήνα και παράγουν όλες σχεδόν τις ορμόνες και πολλές από τις χημικές ουσίες που παράγει και εκείνος που βρίσκεται εκεί ψηλά. Έχουμε πει πολλές φορές πως η περισσότερη ποσότητα της ορμόνης σεροτονίνης, που έχει συσχετισθεί  με την κατάθλιψη, παράγεται στα τοιχώματα του εντέρου μας.

Η ύπαρξη αυτού του νευρικού συστήματος είναι απαραίτητη στον σωλήνα του
πεπτικού μας συστήματος, αφού αυτός έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των τροφών που καταναλώνουμε, όπως ακριβώς ο εγκέφαλος του κρανίου μας έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των αισθήσεων.

Τα μηνύματα, στη συνέχεια, που ο εγκέφαλος του πεπτικού μας στέλνει στον εγκέφαλο του κρανίου μας εκείνος τα επεξεργάζεται και στέλνει τα ανάλογα σήματα σε ολόκληρο τον οργανισμό για την καλή του λειτουργία.
Στο έντερό μας κατοικούν αποικίες μικροβίων. Ένας ολόκληρος μικροσκοπικός κόσμος ζει και εργάζεται εκεί, επηρεάζοντας τη λειτουργία του εντερικού μας σωλήνα και ολόκληρου του οργανισμού μας. Δύο διαφορετικοί πληθυσμοί μικροβίων αντιμάχονται ο ένας τον άλλον, για επικράτηση… Όταν σε ένα πεπτικό σωλήνα επικρατούν τα ωφέλιμα μικρόβια, τόσο το πεπτικό σύστημα όσο και ολόκληρος ο οργανισμός, λειτουργούν καλά. Όταν επικρατούν τα βλαβερά μικρόβια, το άτομο παρουσιάζει γαστρεντερικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα αυτιστικά παιδιά, παρουσιάζουν συχνά γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτό έκανε επιστήμονες να σκεφτούν την πιθανότητα τα μικρόβια του εντέρου τους να παίζουν κάποιο ρόλο και στη νευρολογική τους νόσο. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες μετέφεραν κόπρανα υγειών ατόμων στο έντερο αυτιστικών παιδιών, και παρατήρησαν εκτός από την βελτίωση της κατάστασης του εντέρου τους, σημαντική βελτίωση στη γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών αυτών, η οποία διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, μετά το τέλος της θεραπείας!

Από την ομάδα των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα, σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια του αυτισμού, το 83% είχε καταταχθεί στην ομάδα της σοβαρής αυτιστικής διαταραχής πριν το πείραμα, και το ποσοστό αυτό έπεσε στο 17% μετά το πείραμα, λόγω της βελτίωσης των συμπτωμάτων των παιδιών.

Τα τόσο καλά αυτά αποτελέσματα δεν σημαίνουν πως ο αυτισμός οφείλεται σε διαταραχή της αναλογίας των μικροβίων του εντέρου, αλλά πως αυτός είναι μία διαταραχή στην οποία πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Και μπορεί να ακούγεται λίγο «περίεργος» ο όρος «μεταμόσχευση κοπράνων», ωστόσο, όπως λένε οι ερευνητές τέτοιες θεραπείες που δεν έχουν ούτε μεγάλο κόστος αλλά και ούτε παρενέργειες, αξίζει τον κόπο να ερευνηθούν πολύ περισσότερο.

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.