Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ευγνωμοσύνη και αλτρουισμός

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ενδιαφέρουσας έρευνας που έγινε στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, διάβασα αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο και σας τα μεταφέρω.

Οι ερευνητές μελέτησαν με μαγνητική τομογραφία την λειτουργία του εγκεφάλου 33 γυναικών, 16 από τις οποίες έγραφαν καθημερινά επί τρεις εβδομάδες ένα άρθρο σχετικό με ευγνωμοσύνη σε μία διαδικτυακή εφημερίδα, ενώ οι υπόλοιπες 17 έγραφαν άρθρα που δεν είχαν καμία σχέση με ευγνωμοσύνη.
Μετά τις τρεις αυτές εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν  στις 16 γυναίκες που έγραφαν τα γράμματα ευγνωμοσύνης, ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου τους σε μία περιοχή που συνδέεται με τον αλτρουισμό.  

Αυτό διαπιστώθηκε στα σχετικά ερωτηματολόγια στα οποία όλες οι γυναίκες της έρευνας απάντησαν, τόσο πριν όσο και μετά τις τρεις εβδομάδες της έρευνας. Διαπιστώθηκε όμως και με τον έλεγχο του εγκεφάλου τους, κατά τη διάρκεια που έβλεπαν εκείνες εικόνες στις οποίες έμπαιναν λεφτά στον δικό τους λογαριασμό σε μία τράπεζα, καθώς και εικόνες στις οποίες έμπαιναν λεφτά σε λογαριασμό τράπεζας κάποιου φιλανθρωπικού ιδρύματος. Οι γυναίκες της ομάδας με τα άρθρα ευγνωμοσύνης, είχαν μεγαλύτερη διέγερση στον εγκέφαλό τους (στην περιοχή που συνδέεται με τον αλτρουισμό) όταν έβλεπαν τις εικόνες που τα χρήματα έμπαιναν στο λογαριασμό του φιλανθρωπικού ιδρύματος, απ’ όταν έβλεπαν τις εικόνες με τα λεφτά να μπαίνουν στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Η έρευνα θα πρέπει, όπως πάντα, να επαληθευθεί και με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα που είχε η μελέτη τους ήταν αρκετά ξεκάθαρα ως προς την επίδραση που το αίσθημα της ευγνωμοσύνης έχει στον άνθρωπο. 
Αυτό όχι μόνον ωφελεί το άτομο που το αισθάνεται, αφού είναι ένα θετικό συναίσθημα που όπως όλα τα θετικά συναισθήματα βοηθούν την υγεία και τη ζωή, αλλά αυξάνει, επιπλέον, το αίσθημα του αλτρουισμού, που οδηγεί σε βοήθεια και προς τους άλλους ανθρώπους.

Τα ευρήματά μας, δείχνουν, όπως λέει η ψυχολόγος που διηύθυνε την έρευνα, πως συμβαίνει μεγαλύτερο καλό εκεί έξω στην ανθρωπότητα, όταν υπάρχει ευγνωμοσύνη…

Με ευγνωμοσύνη και από εμένα, που διαβάσατε το άρθρο μου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.