Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Για να αλλάξει η ζωή μας...

Φίλες και φίλοι μου, είναι τόσο εύκολο να δίνει κάποιος συμβουλές … 
Το δύσκολο είναι να μπορέσει ο ίδιος να εφαρμόσει συμβουλές, όταν αυτές δεν ταιριάζουν με τις δικές του εμπειρίες και τα δικά του πιστεύω, ακόμη και αν αυτές οι συμβουλές είναι εκατό τα εκατό βέβαιο πως βοηθούν στο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει.
Το εμπόδιο είναι η λογική μας. Αυτή στηρίζεται στις προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες μας, γιατί αυτές κρατάει στην μνήμη του ο εγκέφαλος σαν οδηγό για τις μελλοντικές μας συμπεριφορές. Προσπαθεί, δηλαδή, να κάνει τα παθήματά μας, μαθήματα. Με αυτόν τον τρόπο,
όμως, μας παγιδεύει σε φόβους που δεν μας επιτρέπουν να τολμήσουμε καινούργια πράγματα στη ζωή μας.

Και αν είμαστε ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα ζωή μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως θέλουμε να αλλάξει κάτι, πρέπει να αλλάξουμε εμείς συμπεριφορά, γιατί δεν γίνεται με την ίδια συμπεριφορά να δούμε κάποια αλλαγή στη ζωή μας.

Η συμπεριφορά μας εξαρτάται από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που αυτές μας δημιουργούν. Και οι σκέψεις μας, στηρίζονται στην λογική μας, γιατί έτσι μας έχει μάθε η κοινωνία πως είναι το σωστό.

Εδώ βρίσκεται κατά την γνώμη μου η κρυμμένη λύση, που θα αλλάξει η ζωή μας:
Καλή είναι η λογική μας, αλλά  πρέπει εμείς να μάθουμε να παρατηρούμε τις σκέψεις στις οποίες αυτή μας οδηγεί και τα συναισθήματα που αυτές μας προκαλούν. 
Αν τα συναισθήματα που νιώθουμε είναι ωραία, πρέπει να ακολουθούμε τον δρόμο που οι σκέψεις μας ανοίγουν. Αν, όμως, τα συναισθήματα που νιώθουμε δεν είναι καλά, πρέπει να τα δούμε σαν σημάδι πως οι σκέψεις μας, όσο λογικές και αν μας φαίνονται, δεν οδηγούν σε καλό ούτε τη υγεία, ούτε τη ζωή μας και πρέπει να τις αλλάξουμε.

Εκεί χρειάζεται η ωριμότητα να καταλάβει κάποιος πως μπορεί αυτές οι σκέψεις να του φαίνονται λογικές με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες του, όμως δεν ταιριάζουν στο «τώρα» του και δεν θα οδηγήσουν σε καλό «αύριο» αν τις συνεχίσει. Το σώμα μας, ξέρει πολύ καλά τι το ωφελεί και τι το βλάπτει. Μας ενημερώνει με τα συναισθήματά μας. Αποτελούν αυτά την υλοποίηση των σκέψεών μας. Το θέμα είναι αν εμείς, όμως, τα αναγνωρίζουμε...Είναι αυτό το πρώτο βήμα προς την συναισθηματική νοημοσύνη.

Χρειάζεται κουράγιο και θέληση για να ακολουθήσει κάποιος δρόμο διαφορετικό από αυτόν που του έχει φτιάξει το υποσυνείδητό του με τις καταχωρημένες μέσα σε αυτό αρνητικές μνήμες. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει, όμως, όποιος δεν είναι ευχαριστημένος με την τωρινή ζωή του. Δεν γίνεται να την αλλάξει διαφορετικά…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.