Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Αναψυκτικά και διαβήτης

Γεια σας φίλες και φίλοι
Πριν λίγες ημέρες σας έγραψα ένα άρθρο για τις ιατρικές εταιρείες που συνδέουν τα συμφέροντά τους με εταιρείες αναψυκτικών μέσω των χρηματικών ποσών που αυτές οι τελευταίες τους χαρίζουν σαν βοήθεια στις έρευνές τους, πράγμα που κάνει αυτές τις έρευνες αναξιόπιστες. 
Κάποιες από αυτές, στην Αμερική, αποφάσισαν ήδη την αποσύνδεσή τους από παρόμοιους σπόνσορες,  προς τιμήν τους.

Πρόσφατο άρθρο τώρα, σε ιατρική ιστοσελίδα, για άλλη μια φορά επισημαίνει
τους κινδύνους που τα αναψυκτικά κρύβουν για την υγεία μας.  Οι εταιρείες που τα παράγουν τους γνωρίζουν ασφαλώς, ωστόσο τα οικονομικά τους οφέλη δεν τις αφήνουν να κάνουν κάτι γι αυτό.

Πολλές φορές σας έχω μιλήσει γι αυτό το θέμα  και στο βιβλίο μου με τον τίτλο «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες» αλλά και σε άρθρα μου σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα.

Τα αναψυκτικά, λοιπόν, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι διαίτης (light) ή όχι, σύμφωνα με το πρόσφατο αυτό άρθρο  που ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας, ενέχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν τα άτομα που τα καταναλώνουν σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 
Στο άρθρο αναφέρεται πως κατανάλωση μόλις 2 αναψυκτικών την ημέρα αυξάνει κατά 2,5 φορές  την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν τέτοια αναψυκτικά. Μεγαλύτερη κατανάλωση, αυξάνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό αυτό, όπως είναι φυσικό ( κατανάλωση 5 ποτηριών αναψυκτικών την ημέρα 10πλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη ).

Σας τονίζω, πως το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης διαβήτη δεν έχει σχέση με το αν το αναψυκτικό είναι «διαίτης» ή όχι. Δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί τα αίτια αυτής της συσχέτισης, ωστόσο καλό είναι να προσέχουμε.

Μην αγοράζετε και μην πίνετε στις εξόδους σας αναψυκτικά, φίλες και φίλοι. Προτιμήστε το νερό και τους φρέσκους φρουτοχυμούς. Δεν θα κουραστώ να σας το προτείνω.

Με αγάπη

Πηγή: Sweetened beverage intake and risk of latent autoimmune diabetes in adults (LADA) and type 2 diabetes, J Löfvenborg et al, European Journal of Endocrinology  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.