Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Στρες δεν σημαίνει άγχος

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το στρες είναι για τους περισσότερους συνώνυμο του άγχους, ιδιαίτερα για τους ψυχολόγους. Είναι όμως ένα σοβαρό λάθος αυτό. Αντίδραση στρες στον οργανισμό δημιουργείται από κάθε απειλή της ισορροπίας του, είτε ψυχική (αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και όχι μόνον), είτε σωματική (πόνος, τραυματισμός κ.λπ), είτε περιβαλλοντική.

Όλες αυτές οι απειλές αποτελούν επομένως «στρες» για τον οργανισμό, όπως
πάρα πολλές φορές έχω εξηγήσει σε αναρτήσεις, βίντεο  και στα βιβλία μου.
Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, από επιστημονικές έρευνες, πως περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για διαταραχές του μεταβολισμού, συνυφασμένες με την αντίδραση του στρες, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Σε πρόσφατο επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο τον Οκτώβριο στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health αναφέρεται πως στην Σουηδία, ερευνήθηκε η συγκέντρωση στο περιβάλλον διαφόρων συνθετικών χημικών ουσιών που συνδέονται με μεταβολικές διαταραχές του οργανισμού (φθαλικά, διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθυλένιο(DDE), πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) κ.λπ) και βρέθηκε αυτή μειωμένη, με παράλληλη μείωση κατά το ίδιο ποσοστό (25%) της εμφάνισης διαβήτη  στον πληθυσμό άνω των 70 ετών που μελετήθηκε στη πόλη της Ουππσάλα, ενώ βρέθηκε επίσης μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ).  

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως διαπίστωσαν πως δεν ευθύνεται τόσο η παρουσία μίας χημικής ουσίας στο περιβάλλον για το πρόβλημα που δημιουργείται στον οργανισμό, αλλά κυρίως η μίξη τους και επιρρίπτουν ευθύνες στις κυβερνήσεις τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής, που δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση των βλαβερών αυτών χημικών ουσιών στη ζωή των πολιτών που οι έρευνες έχουν αποδείξει πως δημιουργούν διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως ενδοκρινικές.


Δεν είναι λοιπόν το στρες στη ζωή μας μόνον το άγχος. Υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά στρες από τα οποία ο σύγχρονος άνθρωπος της πόλης, δεν μπορεί εύκολα να απαλλαγεί. Γι αυτό επιμένω τόσο πολύ στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες, όπως την έχω αναλυτικά εξηγήσει στα βιβλία, τα βίντεο και τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μου.  

Με αγάπη

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.