Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Η γνωστική μας ικανότητα κινδυνεύει στο διαδίκτυο...

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πόσο αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται από  τα όσα σας προτείνονται στο διαδίκτυο;
Πόσο εύκολα, δηλαδή, αφήνετε μία δουλειά που κάνετε εκεί ( π.χ. διάβασμα e-mails) για να ρίξετε μια ματιά στο fb, επειδή βλέπετε μια είδηση, πως κάποιοι σας έστειλαν εκεί ένα καινούργιο μήνυμα, ή γιατί ένας φίλος σας έστειλε ένα καινούργιο τραγούδι να ακούσετε;

Αυτή η πολυδιάσπαση που γίνεται κατά την εργασία μας στο διαδίκτυο, το ξέρετε πως,  με τον καιρό, μειώνει την αντίληψή μας; Έρευνα έχει δείξει πως όσοι
αφήνουν να διασπάται έτσι η προσοχή τους κατά το σερφάρισμά τους στο διαδίκτυο, όχι μόνον αποκτούν μειωμένη γνωστική ικανότητα, αλλά  γίνονται και πολύ πιο ευάλωτοι στις διάφορες καταστάσεις που δημιουργούνται στο περιβάλλον τους στη ζωή τους.

Από την ημέρα που διάβασα αυτό το σχετικό άρθρο, δεν έχω πάψει να αναρωτιέμαι, εάν αυτές οι (υποτιθέμενες) διευκολύνσεις του fb, να σου ανακοινώνει κάθε λίγο, στο κάτω μέρος της σελίδας σου, τι καινούργιο υπάρχει εκεί που σε αφορά, έχουν γίνει πραγματικά για διευκόλυνσή μας ή για να μας κάνουν άτομα με διασπασμένη προσοχή…
Μπορεί μια τέτοια σκέψη να μοιάζει υπερβολή σε κάποιους, και συνομωσιολογία, ίσως,  όμως με ωθούν σε αυτήν κάποιοι συσχετισμοί που κάνει ο νους μου. Παρατηρώ, πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι, γύρω μου, ψάχνουν να βρουν νόημα στη ζωή τους, μέσα από την ένταξή τους σε ομάδες θρησκευτικές, πνευματικές, φιλοσοφικές. Όλο και περισσότεροι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τις αξίες του σημερινού, στηριγμένου στην ύλη, πολιτισμού μας.  

Είμαι βέβαιη πως αυτό δεν συμφέρει τους ισχυρούς αυτού του πλανήτη. Αυτοί μας θέλουν ανθρωπάκια άβουλα, φοβισμένα, βουτηγμένα στην ύλη. Μόνον έτσι μπορούν να επιβάλουν τις απόψεις τους και να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Να έχουν, δηλαδή, γύρω τους υπερπροσφορά φθηνών εργατικών χεριών που θα τους βοηθούν να αυξάνουν τα κέρδη τους και να βελτιώνουν την δική τους ζωή.

Η αυτοσυγκέντρωση, όπως πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα σας έχω εξηγήσει, οδηγεί τον νου σε χαλάρωση, μειώνει την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλο και βοηθάει την υγεία και τη ζωή μας. Μην αφήνετε κανέναν, λοιπόν, φίλες και φίλοι μου, να διασπά την προσοχή σας!

Μην ενδίδετε στις προκλήσεις! Κάντε τη δουλειά που θέλετε στο διαδίκτυο, με αυτοσυγκέντρωση και όταν τελειώσετε με αυτήν, κάντε όποια άλλη θέλετε. Μην αφήνετε τις  διάφορες διαφημίσεις και ανακοινώσεις να διασπούν την προσοχή σας.

Και μην ξεχνάτε! Φροντίστε μέσα στην ημέρα σας να αυτοσυγκεντρώνεστε.  Πότε παρατηρώντας  την αναπνοή σας (να κάνετε μερικές αργές συνειδητές αναπνοές) και πότε παρατηρώντας το σώμα σας. Πώς αισθάνεστε, δηλαδή, τα διάφορα σημεία του (μυϊκή χαλάρωση).
Ακόμη και 10 μόνον λεπτά την ημέρα τέτοιας αυτοσυγκέντρωσης, είναι αρκετά να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα, να αυξάνει η θέλησή σας και να δυναμώνει η αντοχή σας στα στρες της ζωής.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.