Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Μικροβίωμα και ΣΚΠ

Γεια σας φίλες και φίλοι
Για τα μικρόβια του εντέρου και την μεγάλη σημασία που έχουν αυτά για την υγεία μας, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές.
Το σύνολό τους, το λεγόμενο «μικροβίωμα» εκτός από την πέψη των τροφών, επηρεάζει και το νευρικό σύστημα του εντέρου, τον λεγόμενο «εγκέφαλο» του εντέρου, όπου παράγεται το 75% της παραγόμενης στον οργανισμό σεροτονίνης, ορμόνης πολύ σημαντικής για την λειτουργία του εγκεφάλου εκείνου που κατοικεί στο κρανίο μας και έχει συσχετισθεί με την κατάθλιψη.

Νεότερες έρευνες, ρίχνουν ακόμη περισσότερο φως στον ρόλο που το μικροβίωμα παίζει στην λειτουργία του εγκεφάλου. Δημοσιεύθηκαν πριν λίγους
μήνες, στο περιοδικό Guardian, τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία διαπιστώθηκε πως τα μικρόβια του εντέρου μας επηρεάζουν και την μυελίνωση. Την μόνωση, δηλαδή, των νευρικών ινών, η οποία βοηθάει να μεταφέρεται καλά το νευρικό ερέθισμα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο.

Ο συνδετικός ιστός που υπάρχει ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, λέγεται νευρογλοία, και κάποια κύτταρά του (ονομάζονται «ολιγοδενδροκύτταρα») παράγουν την μυελίνη. Μία λιπαρή ουσία, η οποία τυλίγει τις νευρικές ίνες και διευκολύνει,  αυξάνοντας πάνω από 100 φορές, την μετάδοση του ερεθίσματος ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα και κατά μήκος των νεύρων.  Αυτή η μυελίνη όταν δεν παράγεται σωστά και δεν τυλίγει καλά τις νευρικές ίνες, δημιουργεί τα συμπτώματα της γνωστής σε όλους ασθένειας, που ονομάζεται Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Στην έρευνα που προαναφέρθηκε, διαπιστώθηκε πως, σε πειραματόζωα (ποντίκια) που δεν είχαν τα απαραίτητα μικρόβια στο έντερό τους, βρέθηκαν, στα κύτταρα του φλοιού μιας περιοχής του εγκεφάλου που λέγεται «προμετωπιαίος λοβός», πάνω από 90 γονίδια, που συμμετέχουν με την έκφρασή τους -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- στην παραγωγή της μυελίνης,  να εκφράζονται διαφορετικά από ότι σε πειραματόζωα που είχαν το έντερό τους αποικισμένο με τα σωστά μικρόβια.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν τον τρόπο που εκφράζονται γονίδια στον εγκέφαλο που έχουν σχέση με την παραγωγή της μυελίνης και το ενδιαφέρον είναι πως τα γονίδια αυτά, φάνηκε στην έρευνα, πως ξαναγυρίζουν στην κανονική τους λειτουργία, όταν τα μικρόβια αποκαθίστανται  μέσα στο έντερο των πειραματόζωων.
Κάτι παρόμοιο, διαπίστωσαν ερευνητές και σε μία άλλη προηγούμενη μελέτη, στην οποία βρέθηκε πως τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν και την λειτουργία της αμυγδαλής. Του αδένα αυτού που είναι υπεύθυνος για την έναρξη της αντίδρασης τους στρες στον εγκέφαλο.

Όπως όλο και περισσότερο οι έρευνες αποδεικνύουν, ο οργανισμός είναι ένα θαυμαστό σύνολο, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται κομματιαστά, όπως γίνεται στην κλασσική ιατρική. Κάθε του λειτουργία είναι άμεσα συνδεδεμένη με άλλες και χρειάζεται μια ολοκληρωμένα «σωστή» στάση ζωής για να έχουμε υγεία.

Μη ξεχνάτε, λοιπόν, τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην υγεία σας!
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.