Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Τα λαχανικά και η υγεία μας (30)

Γεια σας
Η πλούσια σε λαχανικά διατροφή είναι γνωστό πια πως βοηθάει την υγεία. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί πως οι χορτοφάγοι δεν εμφανίζουν υπέρταση. Πόσοι όμως γιατροί το γνωρίζουν αυτό, το πιστεύουν και συμβουλεύουν σχετικά τους ασθενείς τους;

Πριν λίγα χρόνια στην ιστοσελίδα της υπέρτασης, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο, στο οποίο οι συγγραφείς παραδέχονται πως η πλούσια σε λαχανικά και φρούτα διατροφή, χαμηλώνει την πίεση και
μειώνει τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Ο τρόπος δράσης όμως των λαχανικών και των φρούτων που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.

Οι συγγραφείς με τη σχετική έρευνα που έκαναν οι ίδιοι, καταλήγουν στο συμπέρασμα, πως μάλλον υπεύθυνη για τα αποτελέσματα αυτά στην υγεία είναι η αυξημένη ποσότητα νιτρικών που περιέχεται σε αυτές τις τροφές. Αυτά τα νιτρικά φαίνεται πως ευνοούν την καλή λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων και εμποδίζουν την συγκόλληση των αιμοπεταλίων, πράγμα που προστατεύει από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Το θέμα αυτό της δράσης των νιτρικών, επιβεβαιώθηκε και με μία πιο πρόσφατη έρευνα (2014), στην οποία οι ερευνητές χορήγησαν χυμό παντζαριού, καθημερινά, σε μία ομάδα ασθενών και διαπίστωσαν πτώση της πίεσης και βελτίωση της κατάστασης του ενδοθηλίου των αγγείων τους, μετά από 4 εβδομάδες καθημερινής χορήγησης αυτού του χυμού, ενώ  στην ομάδα σύγκρισης, που χορηγήθηκε η ίδια ποσότητα χυμού αλλά του είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά, δεν παρατηρήθηκαν οι ίδιες αλλαγές.

Στην αντιμετώπιση του στρες, τα λαχανικά και τα φρούτα παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως πολλές φορές σας έχω επισημάνει, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτές δίνουν στον οργανισμό ελεύθερα ηλεκτρόνια, που είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, που σε μεγάλη ποσότητα του δημιουργούν τα στρες της ζωής και βλάπτουν τα κύτταρά του.

Ωστόσο, η διατροφή αυτή που βοηθάει στην σωστή αντιμετώπιση του στρες, έχει και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό, όπως διαπιστώνεται από όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες.

Υπάρχουν, επομένως, πολύ περισσότεροι λόγοι για να τρέφεται κάποιος σωστά, με πολλά λαχανικά και φρούτα, εκτός από την σωστή αντιμετώπιση του στρες. Σκεφθείτε το σοβαρά και φροντίστε να αλλάξετε την διατροφή σας, εάν ενδιαφέρεστε για την υγεία τόσο την δική σας όσο και των παιδιών σας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.