Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Η ζάχαρη και η υγεία μας (29)

Πόσοι γνωρίζουν πως η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια; Και όμως έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ζάχαρης αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνισή τους. Η κατανάλωση ακόμη και ενός μόνον σακχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα, αυξάνει κατά 30% (!) τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου ανεξάρτητα με άλλους παράγοντες όπως η παχυσαρκία κ.λπ.

Και μην φανταστείτε πως είναι καλύτερα να καταναλώνετε τα λεγόμενα «light
αναψυκτικά, γιατί αυτά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά άλλες γλυκαντικές ουσίες, που μπορεί να μην προσθέτουν θερμίδες όπως η ζάχαρη, έχουν όμως αποδειχθεί ακόμη χειρότερες από την ζάχαρη για την υγεία, δυστυχώς.

Η ζάχαρη, έχει αποδειχθεί, από πολλές έρευνες μέχρι τώρα,  πως οδηγεί σε παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση. Το θέμα όμως των καρδιαγγειακών επεισοδίων δεν είχε μέχρι πρόσφατα αναδειχθεί σε σοβαρό.

Τώρα, μετά την διαπίστωση αυτού του σοβαρού κινδύνου, οι οδηγίες από τα διεθνή κέντρα ενημέρωσης, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, γίνονται όλο και πιο αυστηρές σχετικά με την ημερήσια επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης ζάχαρης.
Η δε Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συστήνει, το ποσό της ζάχαρης που καταναλώνεται, να είναι λιγότερο από 100 θερμίδες την ημέρα (περίπου το 5% των ημερήσιων θερμίδων) για τις γυναίκες και 150 θερμίδες την ημέρα για τους άντρες (περίπου το 7,5% των ημερήσιων θερμίδων).

Προσέξτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα γλυκά, ιδιαίτερα αυτά του εμπορίου, και φροντίστε την ανάγκη σας για κάτι γλυκό να την καλύπτετε κυρίως με φρούτα, νωπά ή αποξηραμένα, ή μέλι.

Η στέβια, η νέα αυτή γλυκαντική ουσία που έχει βγει στην αγορά και προέρχεται από το ομώνυμο φυτό, φαίνεται να μην είναι βλαπτική όπως η ζάχαρη για την υγεία, ωστόσο είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να ειπωθεί κάτι τέτοιο με απόλυτη βεβαιότητα.

Με αγάπη

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.