Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Η δύναμη του αισθήματος της ευγνωμοσύνης (6)

Γεια σας
Δεν ξέρω πόσους και πόσες έχω καταφέρει να πείσω με προηγούμενα σχετικά άρθρα μου, να ασκηθούν στο να αισθάνονται ευγνωμοσύνη, για όσα θετικά έχουν και απολαμβάνουν στη ζωή τους. 
Εύχομαι να είσαστε πολλοί και πολλές, γιατί η ευγνωμοσύνη είναι ένα θετικό συναίσθημα που οδηγεί όχι μόνον σε υγεία,
(όπως όλα τα θετικά συναισθήματα) αλλά και σε ευτυχία.

Θυμόσαστε την άσκηση που σας είχα πει, παλαιότερα, να κάνετε κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείτε, γράφοντας σε ένα τετράδιο 3-5 πράγματα που βιώσατε μέσα στην ημέρα σας, τα οποία σας έκαναν να νιώσετε ευγνωμοσύνη;

Έ  λοιπόν στο βιβλίο του με τον τίτλο «Thanks» ο  Robert A. Emmons που έχει ερευνήσει τα οφέλη της ευγνωμοσύνης στον οργανισμό περιγράφει μία έρευνα, στην οποία, τα άτομα που πήραν μέρος χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Επί 10 εβδομάδες η μία ομάδα σημείωνε με μία μόνον φράση, μία φορά την εβδομάδα, 5 πράγματα για τα οποία είχε νιώσει ευγνωμοσύνη. Η δεύτερη ομάδα κατέγραφε 5 πράγματα για τα οποία είχε δυσαρεστηθεί και η τρίτη ομάδα απλά κατέγραφε 5 καταστάσεις, όποιες ήθελε αυτή.
Στο τέλος των 10 εβδομάδων, η ομάδα που σημείωνε εβδομαδιαία τους λόγους της ευγνωμοσύνης της, ένιωθε κατά 25% περισσότερο ευτυχισμένη από τις δύο άλλες, σύμφωνα με την κλίμακα με την οποία μετρούσαν το αίσθημα της ευτυχίας στην συγκεκριμένη μελέτη !

Γιατί λοιπόν, εάν έχει αϋπνία, να μην μετράει κάποιος τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να νιώθει ευγνωμοσύνη μέσα στην ημέρα του, αντί να μετράει προβατάκια ή να παίρνει ένα ηρεμιστικό χάπι;

Η ευγνωμοσύνη γαληνεύει τη καρδιά, χαρίζει αίσθημα ευεξίας, δίνει ελπίδα για επανάληψη των ωραίων καταστάσεων στη ζωή. Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο σε αυτή την ζωή. Όλα μας έχουν χαριστεί!!! Πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που ζούμε, και για όποια αίσθηση έχουμε (όραση, ακοή, γεύση κ.λπ) με την οποία απολαμβάνουμε το θαύμα τούτης της ζωής.

Σας έχω δώσει παλαιότερα και ένα βίντεο με μία άσκηση, στην οποία η εναρμόνιση των ενεργειών μας επιτυγχάνεται  με το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Σε αυτήν, συστήνω να λέει κάποιος «ευχαριστώ» για τα μέλη του ή τα αισθητήρια όργανά του. Το ευχαριστώ του μπορεί να το απευθύνει, όπου θέλει και πιστεύει ο καθένας. Στην φύση, το σύμπαν ή τον Θεό.  Αν ορισμένοι δεν έχουν κάποια από τις πέντε αισθήσεις ή κάποια από τα μέλη τους, μπορούν να επικεντρωθούν σε ότι εκείνοι έχουν, ή σε όποιες καταστάσεις της ζωής τους έχουν νιώσει αυτό το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης.

Καλό είναι όμως, να γίνει σε όλους μας συνήθεια, να νιώθουμε ευγνωμοσύνη συχνά μέσα στην ημέρα μας για ότι έχουμε και ότι ζούμε που μας ευχαριστεί.
Αν δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο, κάθε στιγμή θα μας φαίνεται ένα σπουδαίο δώρο, για το οποίο θα πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που μας χαρίστηκε. 
Με τον τρόπο αυτό εμείς γινόμαστε πιο υγιείς και περισσότερο ευτυχείς, και η ζωή μας γίνεται όλο και καλύτερη, σύμφωνα με τον νόμο του συντονισμού που ισχύει μέσα στο σύμπαν, όπως, τώρα πια, παραδέχονται και οι επιστήμονες.

Με αγάπη   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.