Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Καρπούζι- καρπουζάκι μου... (25)

Καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ένα από τα πιο γευστικά και δροσιστικά φρούτα που μπορεί να γευτεί κάποιος αυτή την εποχή, είναι το καρπούζι.

Πόσο γνωρίζουμε όμως, τα καλά που μας προσφέρει το φρούτο αυτό, εκτός από την όμορφη γεύση του και τη δροσιά του;

Πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια έχει δείξει πως το φρούτο αυτό μέσα σε μόνον 8 εβδομάδες κατανάλωσής του με μορφή χυμού, κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης των ζώων (και ιδιαίτερα της ονομαζόμενης «κακής» χοληστερίνης, LDL) καθώς επίσης να μειώσει και το μέγεθος των αθηρωματικών πλακών που είχαν
δημιουργηθεί στα αγγεία των ζώων αυτών, πράγμα που μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα να πάθουν αυτά κάποιο καρδιακό επεισόδιο.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό επίσης εύρημα της έρευνας αυτής είναι η μείωση του βάρους που εμφάνισαν τα ζώα αυτά μέσα στις 8 εβδομάδες κατανάλωσης του χυμού καρπουζιού, μείωση η οποία αποδόθηκε στην μείωση του λίπους της κοιλιάς τους και όχι σε μείωση της μυϊκής τους μάζας.

Παράλληλα, άλλες έρευνες έχουν δείξει, πως η κατανάλωση καρπουζιού μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό.

Πολλά τα οφέλη της κατανάλωσης αυτού του φρούτου. Όσο είναι λοιπόν στην εποχή του μη ξεχνάτε να το γεύεστε συχνά, είτε σαν φρούτο είτε σαν δροσιστικό χυμό, αντί για τους έτοιμους χυμούς του εμπορίου που βρίσκονται μέσα σε μπουκαλάκια ή κουτάκια. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί η φρουκτόζη που περιέχεται στο φρούτο θα σας προσθέσει θερμίδες. Υπολογίστε να καταναλώνετε ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, ή να τρώτε την αντίστοιχη ποσότητα του φρούτου. 

Μπορείτε επίσης να παγώσετε χυμό καρπουζιού στις παγοθήκες του ψυγείου και στη συνέχεια με ένα χτύπημά τους στο μπλέντερ σας να έχετε μία δροσιστική γρανίτα καρπουζιού. Ή μπορείτε να βρείτε μία πιο γευστική και εύκολη συνταγή για μια τέτοια γρανίτα εδώ. Το μειονέκτημά της όμως είναι η προσθήκη θερμίδων μέσω της ζάχαρης, την οποία καλό είναι να αποφεύγετε, όσο μπορείτε.

Η κατανάλωση αυτή ενός χυμού καρπουζιού όταν γίνεται πριν ή μετά από μία κοπιώδη άσκηση, εμποδίζει και την εμφάνιση των μυϊκών πόνων που συνήθως παρουσιάζουν οι αθλητές την επομένη ημέρα, όπως έχει δείξει μία άλλη έρευνα. Όσοι λοιπόν πρόκειται να ασκηθούν σκληρά για κάποιο λόγο, ας φροντίζουν να πίνουν προηγουμένως έναν δροσιστικό χυμό καρπουζιού !  

Με αγάπη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.