Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Η αλλεργία στη γλουτένη (26)

Το να υποστηρίζω συνεχώς πως όλα τα προβλήματα υγείας που μας παρουσιάζονται οφείλονται στα στρες της ζωής (περιβαλλοντικά και συναισθηματικά) έχει ίσως κουράσει πολλούς, χωρίς να τους έχει πείσει.
Ευτυχώς όμως, οι επιστημονικές έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται όλο και περισσότερες και τα στοιχεία των συμπερασμάτων τους με δικαιώνουν, όλο και περισσότερο.

Για το θέμα της αλλεργίας στην γλουτένη που απασχολεί πολλούς και την σχετική νόσο που λέγεται «κολιοκάκη» σας έχω ξαναπεί παλαιότερα, πως
όπως όλες οι αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού οφείλεται και αυτή στα διάφορα στρες της ζωής και πως η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι απλά η αποφυγή της τροφής, αλλά η γενικότερα σωστή αντιμετώπιση του στρες, ώστε να ενισχυθεί  η δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόσφατη έρευνα έχει συσχετίσει την αύξηση της εμφάνισης της δυσανεξίας στην γλουτένη και την κοιλιοκάκη που εμφανίζεται στην εποχή μας με τα ζιζανιοκτόνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην γεωργία.

Περιβαλλοντικό στρες, λοιπόν, κρύβεται κάτω και από αυτή την νόσο και τα συμπτώματά της. Τα συμπτώματα μάλιστα θα είναι πολύ πιο έντονα στα άτομα που  αυτό το περιβαλλοντικό στρες συνδυάζεται και με πολύ ψυχικό στρες, όπως είναι φυσικό.

Ας μην μένουμε λοιπόν στην επιφάνεια των πραγμάτων, όπως γινόταν μέχρι τώρα στην κλασσική ιατρική. Δεν έχει νόημα να απορρίπτει κάποιος από την τροφή του ότι του προκαλεί αλλεργία και συμπτώματα, εάν συγχρόνως δεν φροντίζει να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος αντιμετωπίζοντας ολοκληρωμένα τα στρες της ζωής, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να ξαναβάλει αυτό το συστατικό στη διατροφή του.

Αν μείνουμε στην πρακτική του «να αποφεύγεις ότι σου προκαλεί συμπτώματα» και «να παίρνεις το φάρμακό σου», θα φτάσει σύντομα η ώρα που θα μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας με μία χούφτα φάρμακα στο χέρι και όλο και λιγότερη τροφή…

Μάθετε να αντιμετωπίζετε σωστά τα στρες της ζωής, και να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερα βιολογικά και καθαρά προϊόντα. Φυτέψτε τις σαλάτες σας ακόμη και σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Όσο κουραστική και αν γίνομαι δεν θα πάψω να σας το προτείνω.

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.