Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η υγεία μας εξαρτάται από τις δικές μας σκέψεις και φαντασιώσεις (70)

Η αντίδραση του στρες στον εγκέφαλό μας δεν ξεκινάει μόνον με κάτι που μας φοβίζει πραγματικά. Ξεκινάει και με μία σκέψη ή εικόνα που η φαντασία μας δημιουργεί. 
Συνηθίζουμε πολύ να κάνουμε υποθέσεις. Αν.... συμβεί αυτό... Αν... συμβεί εκείνο... Και έτσι τελικά ακόμη και αν δεν συμβεί το κακό που περιμέναμε, ο οργανισμό μας έχει ήδη βλαφτεί, σαν να το έπαθε. Δεν είναι άδικο αυτό;

Γιατί έχει αποδειχθεί ερευνητικά, πως οι σκέψεις και οι φανταστικές εικόνες έχουν την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με τις πραγματικές εικόνες.
Αρκεί να φανταστεί δηλαδή κάποιος με κλειστά τα μάτια του πως βλέπει φως, και οι κόρες των ματιών του αντιδρούν σαν να το βλέπουν στην πραγματικότητα, απέδειξε μία έρευνα που έγινε στην Νορβηγία και δημοσιεύθηκε σχετικά πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό  Psychological Science.

ΠΡΟΣΟΧΉ : Οι σκέψεις μας και οι εικόνες που η φαντασία μας γεννάει διαρκώς, επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου μας, και μπορούν να ξεκινήσουν σε αυτόν την αντίδραση του στρες ή να την σταματήσουν, επηρεάζοντας έτσι την λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας.
Πόσο το κατανοούμε αυτό;

Η φυσική μας κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις σκέψεις και τις φαντασιώσεις μας γιατί αυτές δημιουργούν συναισθήματα που επηρεάζουν την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλο, και μέσα από αυτήν, την λειτουργία όλων των κυττάρων του σώματός μας, αλλάζοντας ακόμη και τα γονίδιά μας.

Αν αρχίσουμε να το καταλαβαίνουμε αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να συνδέουμε διάφορα συμπτώματά μας με σκέψεις ή συναισθήματα που έχουμε βιώσει και ίσως έτσι, μπορέσουμε να προστατέψουμε τελικά την υγεία μας, βρίσκοντας τρόπους να αλλάξουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα που αυτές μας δημιουργούν, όταν συνειδητοποιούμε πως είναι καταστροφικά για τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που βοηθούν σε αυτό. Κάποιες σας έχω δώσει και εγώ σε αναρτήσεις σε αυτήν την ιστοσελίδα, σε βίντεο, και στο τελευταίο βιβλίο μου «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες» εκδ. Λοράνδου. Δοκιμάστε τις και πέστε μου τα αποτελέσματα, αν δεν σας κάνει κόπο, γιατί θέλω πολύ να ξέρω εάν η βοήθεια που προσφέρω είναι ικανοποιητική.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.