Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ίαση λευχαιμίας χωρίς χημειοθεραπεία (69)



Επιτέλους φίλες και φίλοι μου
Η ιατρική προχωράει σε νέα εποχή! Οι έρευνες επάνω στα γονίδια και τις λειτουργίες τους, απέδωσε καρπούς. Τα πρώτα αποτελέσματα θεραπείας που στηρίζεται στην εκπαίδευση των ίδιων μας των κυττάρων να λειτουργούν πιο σωστά, επηρεάζοντας τα γονίδιά τους, έχουν ήδη ωφελήσει πρόσφατα κάποιους λευχαιμικούς ασθενείς στην Αμερική, που τους είχαν απομείνει λίγοι μήνες ζωής, λόγω αποτυχίας της χημειοθεραπείας τους.
Όπως ανακοινώθηκε στο CBS News τον προηγούμενο μήνα, ερευνητές έβγαλαν από αυτούς τους ασθενείς, τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Ταυ λεμφοκύτταρα, και αφού αναπρογραμμάτισαν τα γονίδιά τους που τα έκαναν ικανά να καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα, έβαλαν και πάλι τα λευκά αιμοσφαίρια αυτά στο αίμα των ασθενών. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό! Τα Ταυ αυτά λεμφοκύτταρα, κατέστρεψαν τα καρκινικά κύτταρα, όπως ακριβώς είναι η δουλειά τους να κάνουν.

Αυτό βέβαια, δεν εξασφαλίζει πως εξέλιπε η αιτία που έκανε μέσα στο σώμα των ασθενών αυτά τα Ταυ λεμφοκύτταρα να μην δουλεύουν σωστά μέχρι τότε. Έτσι, όταν η ζωή αυτών των αναπρογραμματισμένων λεμφοκυττάρων τελείωσε, γιατί δεν ζουν αυτά παρά μόνον κάποιο διάστημα στο αίμα μας, η νόσος επανήλθε.

Όπως λένε οι ερευνητές όμως, αυτό το διάστημα της ύφεσης της νόσου, είναι αρκετό για να μπορέσουν ασθενείς σαν αυτούς να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, που θα τους χαρίσει την ολοκληρωτική ίαση.

Αυτό γιατί, στον μυελό των οστών βρίσκονται τα αρχέγονα κύτταρα, αυτά που παράγουν τα νέα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού όταν εκείνα που βρίσκονται στην κυκλοφορία πεθαίνουν. Σε αυτά τα αρχέγονα κύτταρα τα διάφορα στρες της ζωής έχουν αλλάξει τον προγραμματισμό των γονιδίων τους και παράγονται από αυτά διαταραγμένα ως προς την λειτουργία τους νέα κύτταρα που οδηγούν σε νόσο. Με την μεταμόσχευση μυελού λοιπόν, οι επιστήμονες αντικαθιστούν αυτά τα διαταραγμένα αρχέγονα κύτταρα με άλλα φυσιολογικά κάποιου δότη, και η νόσος παύει να υπάρχει, αφού ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει μόνο του τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να χρειάζονται άλλες θεραπείες.

Αρκεί βέβαια, το ή τα αίτια που οδήγησαν τα αρχέγονα κύτταρα του πρώην ασθενούς στην γονιδιακή διαταραχή να μην υφίστανται πλέον και οδηγήσουν και πάλι τα κύτταρα αυτά σε διαταραγμένη λειτουργία…

Με αγάπη και πολλή – πολλή χαρά για τα καλά νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.