Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ο ρόλος της αντίληψης στο στρες (54)



Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το στρες είναι η αντίδραση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει. Ο εγκέφαλος όποτε νιώσει φόβο για κάποιο ερέθισμα που τείνει να αποδιοργανώσει την ισορροπία του οργανισμού, εκκρίνει ορμόνες που κάνουν στη συνέχεια τα επινεφρίδια (μικρούς αδένες που βρίσκονται επάνω από τους νεφρούς) να εκκρίνουν και εκείνα με τη σειρά τους τις γνωστές ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόνη) με τις οποίες ο οργανισμός αυξάνει την ενέργειά του και ετοιμάζεται για μάχη με τον εχθρό ή φυγή για να γλυτώσει.
Όταν η αντίδραση αυτή κρατήσει λίγο και ακολουθήσει χαλάρωση, τότε καινούργιοι δρόμοι ανοίγουν στον εγκέφαλό μας, δρόμοι που του επιτρέπουν να είναι αυτός έτοιμος να απαντήσει πιο γρήγορα την επόμενη φορά που ένα παρόμοιο ερέθισμα θα βρεθεί και πάλι μπροστά του. Έτσι μικρά και συχνά στρες γίνονται αιτία να λειτουργεί όλο και καλύτερα ο εγκέφαλός μας. Γι αυτό και πρέπει να τολμάμε και να προσπαθούμε να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα, πράγματα που μα φοβίζουν λιγάκι, ώστε να κρατάμε όσο γερνάμε τον εγκέφαλό μας σε καλή λειτουργία.

Όταν όμως η αντίδραση του στρες διαρκέσει περισσότερο από όσο αντέχει ο οργανισμός του καθενός, τότε αυτή γίνεται καταστροφική για την υγεία, γιατί οι ορμόνες του στρες καταστρέφουν σιγά-σιγά τα κύτταρα και τα όργανά μας, οδηγώντας μας σε ασθένειες. Και το χειρότερο, καταστρέφουν και τα γονίδιά μας που τα κληρονομούν στην συνέχεια τα παιδιά μας έτσι διαταραγμένα και οδηγούνται γρήγορα και αυτά σε διάφορα νοσήματα.
Αυτός είναι ο λόγος που επιμένω μέσα από αυτές τις σελίδες να σας λέω πως πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε σωστά τα στρες της ζωής, ώστε να αυξηθεί η αντοχή σας σε αυτά.

Ένας όμως πολύ σημαντικός παράγων αντιμετώπισης του στρες είναι, όπως δείχνουν όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες, οι ίδιες μας οι σκέψεις. Η αντίληψή μας δηλαδή για τα πράγματα.
Εδώ και 2.000 χρόνια, ο Βούδας είχε πει «είμαστε φτιαγμένοι από τις σκέψεις μας» και δεν είχε άδικο, όπως αποδεικνύεται από την επιστήμη στις μέρες μας.

Ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Νορβηγίας διαπίστωσαν πρόσφατα πως οι κόρες των ματιών μας μικραίνουν, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν πέφτει επάνω τους το φως, ακόμη και αν μόνον φανταζόμαστε το φως!!! Για τον εγκέφαλό μας δηλαδή η αντίληψή μας για τα πράγματα μετράει και όχι τα ίδια τα πράγματα. Όλος ο κόσμος γύρω μας, όλα τα γεγονότα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που αυτά μας δημιουργούν. Τα πάντα τα διαμορφώνει η αντίληψή μας γι αυτά…

Έτσι λειτουργούν και οι οραματισμοί, στις ασκήσεις χαλάρωσης και ενεργειακής εναρμόνισης που σας έχω δώσει στα σχετικά βίντεο. Ωστόσο μη ξεχνάτε, πως την αντίληψή σας για τα πράγματα μπορείτε να μάθετε να την ελέγχετε και χωρίς οραματισμούς και χαλαρώσεις. Προσπαθήστε δηλαδή να μην δραματοποιείτε καταστάσεις, να μην δημιουργείτε φόβους εκεί που δεν υπάρχουν, προσπαθήστε να βλέπετε τα πράγματα λίγο πιο αποστασιοποιημένα, πιο φιλοσοφικά….

Ο Σοπενχάουερ έχει πει πως ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν είναι ελεύθερος να θέλει ό,τι θέλει…
Δηλαδή πρέπει να μάθουμε και να αποδεχόμαστε καταστάσεις. Η αποδοχή δεν σημαίνει παραίτηση. Χαρίζει όμως υγεία και ενέργεια για την προσπάθεια να αλλάξει κανείς στη συνέχεια, τις καταστάσεις που δεν του αρέσουν. Ενώ η απελπισία με τα πολλά «γιατί;» και «γιατί σε μένα;», ο εκνευρισμός, η κακία και η διάθεση για εκδίκηση, το μόνο που κάνουν είναι να οδηγούν μέσα από την αντίδραση του στρες τον οργανισμό σε ασθένειες.
Συμπερασματικά, ο νους μας δηλαδή οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας, είναι ένα από τα πιο δυνατά όπλα στην αντιμετώπιση του στρες και πρέπει να μάθουμε να τον χρησιμοποιούμε σωστά, προκειμένου να έχουμε υγεία και μακροημέρευση.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.