Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Οι πονοκέφαλοι και το στρες (68)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σας το είχα πει….  πως όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερα νοσήματα θα αποδίδονται από τις έρευνες στα στρες της ζωής… Έχουν αρχίσει να επαληθεύονται οι προβλέψεις μου.

Πρόσφατο άρθρο σε έγκυρη ιατρική ιστοσελίδα αναφέρει μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γερμανίας. Σε αυτήν μελετήθηκαν 5159 ενήλικες ηλικίας από 21 έως 71 χρόνων που παρουσίαζαν διάφορα είδη κεφαλαλγίας, (κεφαλαλγία εκ τάσεως, ημικρανίες κ.λπ).
Επί δύο χρόνια, τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν ως προς τα επίπεδα του ψυχικού τους στρες με ειδικά ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν να απαντήσουν, και ως προς τον αριθμό και την ένταση των επεισοδίων κεφαλαλγίας που παρουσίασαν στο ίδιο διάστημα.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων, (αφού πρώτα αποκλείστηκαν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των επεισοδίων κεφαλαλγίας, όπως ποτό, κάπνισμα κ.λπ) έδειξε πως όλοι οι τύποι κεφαλαλγιών αυξήθηκαν σε αριθμό και ένταση κάθε μήνα, ανάλογα με το στρες που τα άτομα είχαν την ίδια περίοδο. 

Οι ερευνητές κατέληξαν πως ψυχοσωματικές θεραπείες όπως, η χαλάρωση, ο διαλογισμός, η γιόγκα, το τάι-τσι, η βιοανάδραση και τεχνικές διαχείρισης του στρες μπορούν να βελτιώσουν τις κεφαλαλγίες κατά 35% -50% και θα πρέπει γι αυτό να χρησιμοποιούνται.

Η έρευνα πρόκειται να ανακοινωθεί στο 66ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας της Νευρολογίας, τον προσεχή Απρίλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.