Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Πού οδηγείται η ιατρική;

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Μία φίλη σήμερα μου περιέγραφε τα καινούργια της συμπτώματα και ρωτώντας τη γνώμη μου με έβαλε και πάλι σε σκέψεις, για το πόσο λάθος αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στη κλασική ιατρική.

Έχουμε χωρίσει το σώμα μας σε συστήματα και όργανα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά, ενώ αυτό είναι απόλυτα ενιαίο…

Τίποτα δεν λειτουργεί ξεχωριστά στο σώμα. Τα πάντα βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση. Το ένα σύμπτωμα δημιουργείται από κάποιο άλλο προηγούμενο που δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία. Ένα μέρος του σώματος αν δεν λειτουργεί σωστά, επηρεάζει με τη σειρά κι άλλα μέρη,  περισσότερα από ένα. Κι εμείς τρέχουμε από τον ένα γιατρό στον άλλο γιατί κάθε ειδικότητα έχει γίνει ξεχωριστή επιστήμη… Και τα φάρμακα που μας χορηγούν αθροίζονται…

Δεν είναι σωστός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας αυτός, αλλά εκεί έχουμε φτάσει, με την πολλή εξειδίκευση. Και το κακό, όπως παρατηρώ φίλες και φίλους που αντιμετωπίζονται από διάφορους συναδέλφους, είναι, ότι οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με ατελείωτες εξετάσεις και δεν βοηθιούνται όσο θα έπρεπε τελικά.

Π.χ. Πώς να θεραπευτεί ένα αυχενικό σύνδρομο με φάρμακα όταν το αρχικό πρόβλημα είναι το συνεχές εσωτερικό ή εξωτερικό στρες το οποίο έχει σφίξει τους μυς αρχικά της μέσης και έχει οδηγήσει σε προβληματική κινητικότητα τα ισχία; Μπορεί να έχουν γίνει άπειρες εξετάσεις για το αρχικό πρόβλημα, αλλά αν η αντιμετώπιση δεν έχει περιλάβει ικανοποιητική χαλάρωση ώστε οι μυς στη μέση και τα ισχία να ελευθερωθούν, το πρόβλημα με τον καιρό θα οδηγήσει σε πρόβλημα και στον αυχένα, αφού το σώμα δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα καθώς όλοι οι μύες και οι αρθρώσεις είναι συνδεδεμένες.

Μπορεί να ακούγονται ή να φαίνονται περίεργα σε πολλούς όσα λέω, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα δυστυχώς. Η πολλή εξειδίκευση των γιατρών δεν λειτουργεί τελικά υπέρ των ασθενών, παρά μόνον στην επεμβατική ιατρική. Εκεί η εξειδίκευση βοηθάει πολύ.

Δεν ξέρω πώς θα προχωρήσει η ιατρική και παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις αλλαγές που συμβαίνουν. Ωστόσο σας βεβαιώνω, πως η διαχείριση του στρες, για την οποία σας μιλάω τόσο συχνά, μπορεί να βοηθήσει συνολικά σε πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε.

Όσο πιο σωστά ζούμε, και όσο πιο συχνά μέσα στην ημέρα μας κάνουμε κάποια μικρή άσκηση χαλάρωσης (ώστε να σταματάμε την συνεχή αντίδραση του στρες και να χαλαρώνουν οι μύες μας)  τόσο  τα όποια συμπτώματά μας θα βελτιώνονται ανεξάρτητα από τα φάρμακα που μπορεί να παίρνουμε.

Όσοι με πιστέψετε και αποφασίσετε να το κάνετε, ενημερώστε με αν δεν σας κάνει κόπο, για τα αποτελέσματα που θα έχετε.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.