Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Η ώρα του δείπνου

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Ο συνάδελφος Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, στο βιβλίο του «Παραβάσεις και νηστειοθεραπεία» λέει πως πρέπει να καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα μας μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, γιατί αργότερα, οι ορμόνες μας δεν είναι αρκετά ψηλές ώστε να βοηθούν τον μεταβολισμό μας. Όταν τρώμε αργά, το αποτέλεσμα είναι να μένει μέσα στον πεπτικό σωλήνα αρκετή ποσότητα άπεπτης τροφής, και να δημιουργούνται τοξίνες  που επηρεάζουν την αναλογία μικροβίων (ωφέλιμα/βλαβερά) που ζουν στο πεπτικό μας (εντερικό μικροβίωμα) με άσχημο αντίκτυπο στη δράση του ανοσοποιητικού μας και γενικότερα στην υγεία μας.

Τα θυμήθηκα αυτά διαβάζοντας μία πρόσφατη μελέτη στην οποία οι ερευνητές αναφέρουν και αυτοί πως το να τρώει κάποιος αργά το βράδυ έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Το ενδιαφέρον όμως στην δική τους μελέτη είναι πως διαπίστωσαν ότι το αργοπορημένο δείπνο συνοδεύεται και από ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που κάνει δυσκολότερη τη ρύθμιση του διαβήτη.

Τρώγοντας νωρίτερα δηλαδή το βραδινό του, μπορεί ο διαβητικός να έχει καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του.

Ωστόσο, όπως λένε οι ερευνητές, γενετικοί παράγοντες παίζουν κι εδώ τον ρόλο τους και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να βγουν οριστικά συμπεράσματα.

Είναι γεγονός φίλες και φίλοι μου, πως ο οργανισμός μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι, που δεν είναι ακριβώς το ίδιο για όλους μας, είναι όμως κοινό για τους περισσότερους ανάμεσά μας. Και σύμφωνα με αυτό το ρολόι, το αργοπορημένο δείπνο που συνηθίζουμε λόγω κλίματος εμείς οι μεσογειακοί λαοί δεν ευνοεί την υγεία μας. Ίσως θα μπορούσαμε όταν δεν είμαστε με φίλους σε νυχτερινή έξοδο, να καταναλώνουμε το δείπνο μας όσο νωρίτερα μπορούμε. Ακόμη και λίγες ημέρες μέσα στην εβδομάδα αν το εφαρμόζουμε, θα έχουμε όφελος για την υγεία του πεπτικού μας. Δοκιμάστε το.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.