Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Υγιεινή διατροφή /καρκίνος (13)


Παντζάρια εναντίον... καρκίνου
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με την ευκαιρία ενός e-mail με τα οφέλη των παντζαριών που μου έστειλε μία φίλη (και που μπορείτε να διαβάσετε κάντοντας κλικ εδώ αποφάσισα να σας μιλήσω και εγώ λίγο για τα παντζάρια, μια που διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο που αναφέρεται στις αντικαρκινικές τους δράσεις, που απ' ότι φαίνεται δεν είναι καθόλου αμελητέες.
Είναι πια γνωστό πως τα λαχανικά και τα φρούτα χρησιμεύουν σαν αντικαρκινική ασπίδα στην διατροφή μας, προσφέροντάς μας τα τόσο απαραίτητα για την αντιμετώπιση των στρες της ζωής  αντιοξειδωτικά. Ουσίες που καταστέλλουν την  φλεγμονή που δημιουργεί στον οργανισμό το στρες και αναστέλλουν την δημιουργία του καρκίνου.
Ειδικότερα όμως για τα παντζάρια διάβασα πως οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες έχουν συζητηθεί από ερευνητές ήδη από το 1950, όταν ο Ούγγρος γιατρός Alexander Ferenczi βοήθησε πολλούς καρκινοπαθείς ασθενείς του χορηγώντας τους χυμό ωμών παντζαριών. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και με άλλες έρευνες αργότερα. Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στις έρευνες έδειξαν μεγάλη βελτίωση σε όποιο στάδιο της νόσου και αν βρισκόντουσαν, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, καταναλώνοντας χυμό ή πολτό ωμών παντζαριών.
Όπως φαίνεται από τις τελευταίες έρευνες η χρωστική (betanin) που δίνει στα παντζάρια του σκούρο κόκκινο χρώμα τους εμποδίζει τη παραγωγή καρκινικών κυττάρων ιδιαίτερες σε
  • στομάχι
  • έντερο
  • νεύρα
  • πνεύμονες
  • στήθος
  • προστάτη
  • όρχεις

Ένας πολύ καλός τρόπος να καταναλώνει κανείς χυμό παντζαριών καθημερινά είναι με τη χρήση αποχυμωτή και την προσθήκη μήλου, αγγουριού ή καρότου, μαζί με λίγο νερό, ώστε ο χυμός να μην είναι πολύ πυκνός.  
Εγώ όμως σκέφτηκα να σας δώσω και μία πολύ απλή και νόστιμη συνταγή για μία σαλάτα με ωμά παντζάρια, με αυτή την ευκαιρία:
Βάζετε από το βράδυ τα παντζάρια καθαρισμένα σε νερό με αρκετό ξύδι. Το επόμενο πρωί, τα τρίβετε στον χοντρό τρίφτη ή στο ειδικό μηχανάκι για σαλάτες (αυτό που τρίβει το καρώτο) και τα αναμιγνύετε με τριμμένα στον ίδιο τρίφτη ξινόμηλα σε ίση ποσότητα. 
Ανακατεύετε τα δύο υλικά και προσθέτετε γιαούρτι τόσο όσο να τα ενώσει σαν μείγμα, ανακατεμένο με λίγο σκόρδο (εάν σας αρέσει) αλάτι  και λίγο λάδι. Βάζετε την σαλάτα σας στο μπολ που θα τη σερβίρετε και την πασπαλίζετε με χοντροκομμένα καρύδια.
Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.