Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ /υγεία (48)

Τα νεότερα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν λίγο καιρό σας μίλησα για τα νευροπεπτίδια (κλικ εδώ για να ξαναδείτε το πρώτο από τα τρία άρθρα της σειράς). Τα μόρια αυτά (μικρές πρωτείνες) που συνδέονται σύμφωνα με τις νέες ερευνητικές ανακαλύψεις με τα συναισθήματά μας και που επιδρώντας επάνω στα κύτταρά μας αλλάζουν τις λειτουργίες εκείνων αλλά και τη συμπεριφορά μας γενικότερα.
Στην ύπαρξη αυτών των νευροπεπτιδίων έχει αποδοθεί κατά μία θεωρία και η βουλιμία που οδηγεί στην παχυσαρκία. 
Η θεωρία αυτή που προτάθηκε στην αρχή από τους Βρετανούς ερευνητές James και  R.F.McCloy, θεωρεί πως η παρουσία φαγητού στο έντερο προκαλεί τοπικά την απελευθέρωση ενός νευροπεπτιδίου που λέγεται «εγκεφαλίνη» το οποίο, για άγνωστους ακόμη λόγους, σε κάποια άτομα έχει τόσο δυνατό αποτέλεσμα ώστε να καταντούν «εθισμένα» στο ίδιο το χημικό αυτό του σώματός τους. Έρευνες, όπως είναι φυσικό,  γίνονται τώρα προς την ανακάλυψη αντίστοιχου φαρμάκου που θα μπορεί να εξουδετερώνει αυτό το νευροπεπτίδιο ή τη δράση του. (2)

Σε μία άλλη, πρόσφατη σχετικά ερευνητική εργασία, οι ερευνητές αναφέρουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η διέγερση του συμπαθητικού συστήματος που δημιουργεί το στρες (1) αυξάνει τη δράση ενός νευροπεπτιδίου που λέγεται «νευροπεπτίδιο Υ», που είναι μία ορεξιογόνος ορμόνη, και τους υποδοχείς του που υπάρχουν στον λιπώδη ιστό των σπλάχνων, αυτό το λίπος που συνδέεται πολύ με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Οι ενδείξεις οδηγούν δηλαδή στην άποψη πως η διέγερση του συμπαθητικού συστήματος από το στρες, μέσα από τον πιο πάνω μηχανισμό δράσης του νευροπεπτιδίου Υ, καταλήγει στην κοιλιακή παχυσαρκία που ευθύνεται για τον διαβήτη τύπου 2 στους ενήληκες και αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής της εποχή μας.

Όσο και αν κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ καλό, προσωπικά πιστεύω, πως αυτό μόνον τις φαρμακοβιομηχανίες θα βοηθήσει για άλλη μία φορά. Η γνώση  και η συνειδητοποίηση της κατάστασης που οδηγεί τον άνθρωπο σε νόσο, η κατανόηση των επιδράσεων του στρες στη ζωή μας και η σημασία της σωστής του αντιμετώπισης  είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε καλύτερη αντιμετώπιση της ζωής του και στη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης που θα του χαρίζει υγεία.
Στην σελίδα των εκπαιδευτικών βίντεο αυτού του ιστοτόπου αλλά και στο κανάλι μου στο YouTube μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο που αφορούν το στρες και την αντιμετώπισή του. Ελπίζω να κάνετε τον κόπο να τα δείτε για να βρείτε τους τρόπους να πάρετε στα χέρια σας την υγεία σας και τη ζωή σας.
Με αγάπη

Πηγές: 1. Ελένη Τσουκαλή "Πώς να νικήσετε το στρες" Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ 2010
            3.  Greenfield JR, Campbell LV Role of the autonomic nervous system and neuropeptides in the development of obesity in humans: targets for therapy? Curr Pharm Des. 2008;14(18):1815-20.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.