Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ υγεία (47)


Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της ιατρικής επιστήμης

Εκπληκτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας στην νανοτεχνολογία που σχετίζεται με την ιατρική. Κατασκευάζονται τώρα φάρμακα, με μία τελείως διαφορετική αντίληψη απ’ ότι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.
Έτσι, αντί να δίνουμε στον ασθενή κάποια χημκή ουσία η οποία διαλύεται στο αίμα και τα υγρά του οργανισμού για να φτάσει μέσα από αυτά στα διάφορα μέρη του σώματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, φτιάχνονται τώρα φάρμακα που μπορούν να μεταναστεύσουν ατόφια μέσα στο σώμα και να φτάσουν στο όργανο στόχο που πάσχει, δρώντας κατευθείαν επάνω του.  
Παράδειγμα τέτοιας κατασκευής, είναι ένα καινούργιο φάρμακο που ανοίγει (ξεβουλώνει) αποφραγμένα αγγεία.
Το φάρμακο αποτελείται από λιποσώματα μεγέθους φακής. Αυτά είναι  μικρές φυσαλίδες φτιαγμένες από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένη η μεμβράνη των κυττάρων, από φωσφολιπίδια δηλαδή.
Μόνον που τα φωσφολιπίδια αυτού του φαρμάκου έχουν μία μη φυσιολογική δομή  και αυτό τα κάνει να σπάνε και να ελευθερώνουν το περιεχόμενό τους μόνον σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, όπως συμβαίνει όταν αυτά βρεθούν  μέσα σε ένα πολύ στενεμένο αγγείο, όπου γίνεται μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Με αυτόν τον τρόπο, τέτοια λιποσώματα, που περιέχουν το απαιτούμενο φάρμακο για την απόφραξη βουλωμένων αγγείων, μπορούν να φτάσουν κατευθείαν στον στόχο τους, χωρίς να χρειάζεται προσθήκη άλλων χημικών ουσιών. Έτσι, βουλωμένα αγγεία θα μπορούν να επιδιορθώνονται, χωρίς το φάρμακο να κυκλοφορεί ελεύθερο στον οργανισμό και να επηρεάζει άλλα όργανα.
Η ιατρική γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα. Δεν νομίζετε;
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.