Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (2)

Γεια σας φίλοι μου
Πόσοι από εσάς έχετε πάει στη Σίφνο και έχετε γευθεί τη νοστιμότατη ρεβιθάδα του νησιού; Εγώ την επισκέφτηκα πριν από αρκετά χρόνια, αλλά δυστυχώς τα έντονα μελτέμια δεν με άφησαν να την ευχαριστηθώ όσο θα ήθελα. Δεν ξέχασα όμως ποτέ την πασίγνωστη και νοστιμότατη ρεβιθάδα  που γεύτηκα και που αποτελεί το Κυριακάτικο φαγητό των ντόπιων. Μου έκανε τόση εντύπωση η εκπληκτική της γεύση, που προσπάθησα πολύ να μάθω τα μυστικά της συνταγής της. Δεν μου είπαν όμως και τόσες πολλές λεπτομέρειες οι ντόπιοι, εκτός από το ότι την φτιάχνουν σε πήλινα σκεπαστά δοχεία (αγόρασα ένα και το έφερα μαζί μου πίσω στην Αθήνα που ζούσα τότε) τα οποία βάζουν το βράδυ του Σαββάτου στον ξυλόφουρνο που είναι πια σβηστός και τα αφήνουν εκεί μέσα να σιγοψήνονται μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής που τα σερβίρουνε.
Δοκιμάζοντας από τότε αρκετές φορές, κατάφερα να έχω ένα αποτέλεσμα που πλησιάζει πολύ κοντά την ασύγκριτη γεύση αυτής της ρεβιθάδας ( δεν την φτάνει όμως!...) και μια που την θυμήθηκα και την μαγείρεψα προχθές, αποφάσισα να σας δώσω τη συνταγή.
Αν υπάρχει καμία Σιφνιώτισα φίλη ή φίλος μεταξύ των αναγνωστών και θέλει, ας μας βοηθήσει να την νοστιμέψουμε ακόμη περισσότερο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Ρεβίθια φούρνου

2 φλ. ρεβίθια με το φλούδι τους μουσκεμένα από το βράδυ σε νερό και μετά ξεπλυμένα καλά
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο                                                    
2-3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, με το φλούδι (στουμπισμένες με τη γροθιά μας πάνω από ένα μεγάλο μαχαίρι όπως φαίνεται στην φωτογραφία)
2-3 φύλλα δάφνης
2 κλωναράκια θυμάρι
1 ποτήρι του κρασιού (όχι γεμάτο) λάδι
Νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τα ρεβίθια και να περισσεύει ένα -δύο εκατοστά επάνω από αυτά.
Αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι, στη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο το βράδυ επί μία ώρα στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια, κατεβάζουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς, και αφήνουμε μέσα το φαγητό όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, το ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε 2 πρέζες αλάτι, το ανακατεύουμε, το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι να τελειώσει το ψήσιμό του. (συνολικά 12 ώρες)

Τα ρεβίθια που ψήνονται με αυτό τον τρόπο διατηρούνται τραγανά αλλά συγχρόνως λιώνουν στο στόμα και είναι νοστιμότατα. Αν θέλετε μπορείτε στη συνέχεια να τα βάλετε σε τηγάνι ή κατσαρόλα και να προσθέσετε λίγο σπανάκι ή σέσκουλα. Ανακατεύετε το φαγητό στη φωτιά μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά και σερβίρετε.
Ακόμη πιο νόστιμο αυτό το φαγητό θα γίνει αν προηγουμένως μαράνετε ελαφρά σε λίγο λάδι μερικά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φράσκα και λίγο άνηθο και μετά προσθέσετε τα χορταρικά και τα ρεβύθια.
Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.