Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Διατροφή και περιφερική αρτηριοπάθεια

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την «σωστή» διατροφή (πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια, αναποφλοίωτοι σπόροι και μικρά ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά) σας έχω μιλήσει πολλές φορές, δεν θα πάψω, όμως, να σας την θυμίζω όσο πιο συχνά μπορώ.

Αυτό γιατί, πέρα από την καλά αποδεδειγμένη δράση της στη διαχείριση των στρες της ζωής, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι επιστημονικές έρευνες που διαπιστώνουν μεμονωμένα ένα προς ένα τα οφέλη των διαφόρων συστατικών της σωστής διατροφής.

Η έρευνα για την οποία θα σας μιλήσω σήμερα, αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα και δημοσιεύθηκε, πρόσφατα, στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας).

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα διατροφής στην περιφερική αρτηριοπάθεια. Κατ΄αυτή την νόσο, αναπτύσσονται πλάκες αρτηριοσκληρωτικές στις αρτηρίες των ποδιών, πράγμα που μειώνει την αιμάτωση των ποδιών και οδηγεί σε πόνους κατά το περπάτημα, πιθανές φλεγμονές των άκρων, ακόμη και γάγγραινα σε ακραίες περιπτώσεις.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση 3 ή περισσοτέρων μερίδων λαχανικών και φρούτων την ημέρα, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας περιφερικής αρτηριοπάθειας και συστήνουν στους Αμερικανούς να προσπαθήσουν να βάλουν περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή τους.

Το ευχάριστο είναι πως μία σειρά Ιατρικών κέντρων στην Αμερική (Kaiser) αποφάσισε να τεθεί, πρόσφατα, υπέρ της χορτοφαγικής διατροφής, εκπαιδεύοντας τους γιατρούς τους (18.000!) και το νοσηλευτικό προσωπικό τους (51.000!)στη διατροφή αυτή, ώστε να μπορούν να ενημερώνουν τους ασθενείς τους. 
Τα ιατρικά αυτά κέντρα, συστήνουν την χορτοφαγική διατροφή στους ασθενείς τους, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ή παχυσαρκία. 
Είναι επιτέλους αυτό ένα πολύ καλό πρώτο βήμα της Αμερικής για την πρόληψη των ασθενειών στον πλανήτη.
Μη ξεχνάτε, επίσης, πως είναι καλό να καταναλώνεται καθημερινά και ωμά λαχανικά (σαλάτες) τα οποία θα είναι ακόμη καλύτερα για την υγεία σας αν τα έχετε καλλιεργήσει εσείς στο κήπο σας ή σε μικρές γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Γιατί μη ξεχνάτε πως η τροφή δεν μας δίνει μόνον χημικά συστατικά, αλλά και ενέργεια με την μορφή του φωτός, η οποία είναι τόσο περισσότερη, όσο πιο φρέσκια είναι η τροφή μας και με αγάπη μεγαλωμένη. 

Με αγάπη και από εμένα

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Οι φυτικές ίνες και τα μικρόβια του εντέρου

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν λίγους μήνες, στο περιοδικό Nature, δημοσιεύθηκε μία ερευνητική μελέτη που αφορούσε τη σχέση της διατροφής με τα μικρόβια του εντέρου.  Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάφορντ της Αμερικής, σε ποντίκια τα οποία μεγάλωσαν σε άσηπτες συνθήκες έτσι ώστε τα έντερά τους να μην περιέχουν κανένα είδος μικροβίων και στη συνέχεια οι ερευνητές έβαλαν σε αυτά μικρόβια από ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.

Χώρισαν, μετά, τα ποντίκια σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και στην άλλη δίαιτα με μειωμένες φυτικές ίνες, ενώ όλα

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Η ενσυναίσθηση και το στρες της δουλειάς

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Την προηγούμενη Κυριακή, έκλεισε ο κύκλος των σεμιναρίων του ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ  του φετινού χειμώνα στη Κέρκυρα, με το σεμινάριο για την συναισθηματική νοημοσύνη. Το πιο σημαντικό, ίσως, από τα τέσσερα σεμινάρια που αφορούν τη σωστή αντιμετώπιση του στρες στη ζωή, γιατί τα συναισθήματά μας επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά όχι μόνον την υγεία μας, αλλά και τη ζωή μας ολόκληρη.

Η ενσυναίσθηση (empathy) είναι μέρος της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το να μπορεί, δηλαδή, κάποιος να «μπει στα παπούτσια του άλλου». Να νιώσει δηλαδή

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Το ξέρετε ότι... (103)

Η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων (που υπάρχουν σε αφθονία σε ψάρια όπως σαρδέλες, γαύρος, ρέγκα, μπακαλιάρος, σκουμπρί, σολομός και φυτικές τροφές όπως λιναρόσπορος, σπανάκι, καρύδια) βελτιώνουν όχι μόνον την καρδιαγγειακή λειτουργία αλλά και την αιμάτωση του εγκεφάλου σε περιοχές που έχουν σχέση με την μνήμη, την μάθηση και την άνοια και προστατεύουν από την νόσο Αλτζχάιμερ ;


Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Η κούραση του ύπνου

Δεν αρκεί φίλες και φίλοι μου να αποφεύγουμε τα πολλά στρες (απειλές της ισορροπίας του οργανισμού μας) στη ζωή, ούτε και μπορούμε να αποφύγουμε πια τα περισσότερα από αυτά. 
Η ανάπτυξη του τεχνολογικού πολιτισμού μας τα αυξάνει γύρω μας συνεχώς (χημικά στην ατμόσφαιρα και τις τροφές μας, ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από τα κινητά, τα κομπιούτερ, τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας κ.λπ). 
Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε όλοι, για να προστατέψουμε την υγεία μας είναι να αυξήσουμε την αντοχή μας στα στρες αυτά.




Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Σχέση διατροφής και ύπνου

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε σε εργαστήριο ύπνου, παρατηρήθηκε πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας, με σημαντικότερους παράγοντες που την επηρεάζουν, τις ίνες και τα κορεσμένα λίπη.

Η μελέτη έγινε στο Ινστιτούτο Διατροφής του πανεπιστημίου Κολούμπια στην Νέα Υόρκη και δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine.

Το συμπέρασμα της έρευνας που έγινε σε 26 άτομα (ηλικίας 30  - 45 ετών, χωρίς

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.