Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Κάπνισμα και εγκέφαλος

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Για το κάπνισμα θα μιλήσουμε σήμερα, αλλά όχι για τις γνωστές του έως τώρα βλαβερές επιδράσεις στους πνεύμονές μας και την καρδιά. Η σημερινή ανάρτηση αναφέρεται στην επίδραση που το κάπνισμα έχει στον εγκέφαλο.

Αυτό το όργανο δεν είχε μέχρι τώρα  ερευνηθεί σε καπνιστές. Η καθηγήτρια ψυχιατρικής  Laura J. Bierut, στο πανεπιστήμιο Washington του St. Louis της Αμερικής αποφάσισε να μελετήσει με συνεργάτες της το θέμα και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ήταν πολύ ενδιαφέροντα, όπως αναφέρονται στη δημοσίευση που έκαναν στο Biological Psychiatry.

Οι πιο πάνω ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν,

πως το κάπνισμα μικραίνει τον εγκέφαλο γι αυτό οι καπνιστές παρουσιάζουν μεγαλύτερη πτώση της γνωστικής ικανότητας με την ηλικία και οδηγούνται πιο συχνά σε νόσο Αλτσχάιμερ συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Το άσχημο είναι, πως δεν φαίνεται (στην έρευνά τους) να αποκαθίσταται το πρόβλημα με το σταμάτημα του τσιγάρου. Απλά δεν χειροτερεύει περισσότερο.

Δεν μας λένε όμως οι ερευνητές αν τα άτομα που σταμάτησαν το κάπνισμα έκαναν κάτι άλλο επιπλέον για να βελτιώσουν την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, όπως κάποιες περιόδους νηστείας, διαχείριση του στρες με αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης, διατροφής κ.λπ. Οπότε η διαπίστωση πως δεν βελτιώνεται ο εγκέφαλος μετά το σταμάτημα του καπνίσματος δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστή, αν δεν μελετηθούν και αυτοί οι παράγοντες.

Ωστόσο, το γεγονός πως οι καπνιστές χάνουν όγκο στον εγκέφαλό τους, είναι αρκετά ανησυχητικό, ώστε να χτυπήσει ένα καμπανάκι, νομίζω, σε όσους θεωρούν το κάπνισμα βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Ξανασκεφθείτε το! Είναι πολύ κρίμα να γερνάει κανείς, δίχως να μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές της ζωής που ένας γερός εγκέφαλος μπορεί να μας βοηθήσει να απολαύσουμε.

Με αγάπη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.