Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Προσοχή στα παιδιά!

Γεια σας φίλε και φίλοι μου


Ετούτη εδώ η ιστοσελίδα φτιάχτηκε για να σας ενημερώνει κυρίως για τα θέματα του στρες. Τις επιπτώσεις του στη ζωή και την υγεία μας και τρόπους αντιμετώπισής του. Οι περισσότερες από τις αναρτήσεις μου αναφέρονται σε τέτοια θέματα. Και αυτό θα κάνω και στη σημερινή μου ανάρτηση. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφορά τα παιδιά και τον τρόπο που τα χειρίζεται η κοινωνία (γονείς, δάσκαλοι, φίλοι κ.λπ.).

Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως το στρες  στην παιδική ηλικία

μπορεί να έχει τις ίδιες επιπτώσεις, και ακόμη χειρότερες, στην υγεία και τη ζωή του ατόμου, όπως  ένας βαρύς τραυματισμός του εγκεφάλου σε αυτή την ίδια ηλικία.

Ήταν ήδη γνωστό πως εγκεφαλικές βλάβες στην παιδική ηλικία, κυρίως από πεσίματα, συνδέονται με διαταραχές της διάθεσης και κοινωνικές δυσκολίες αργότερα στη ζωή. Όπως επίσης ότι αρνητικές εμπειρίες (στρες) σ΄ αυτή την ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων, ψυχικών και σωματικών, και εθισμών στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο δεν είχε βρεθεί ο λόγος για τον οποίο οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία, όπως αναφέρει ο καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο της Αμερικής που ήταν επικεφαλής της νέας έρευνας που προαναφέρθηκε.

Οι ερευνητές μελέτησαν σε πειραματόζωα (ποντίκια) την έκφραση γονιδίων σε περιοχές  του εγκεφάλου, τόσο σε περιπτώσεις ψυχικού στρες όσο και σωματικού (απομάκρυνση από την μητέρα νωρίς στη ζωή, και τραυματισμό του εγκεφάλου, αντίστοιχα). Και διαπίστωσαν πως και στις δύο περιπτώσεις επηρεάζεται η νευροπλαστικότητα. Η ικανότητα δηλαδή του εγκεφάλου να προσαρμόζει τη λειτουργία του στις ανάγκες της ζωής. Ενώ στη περίπτωση του ψυχικού στρες υπήρχε επίδραση και στη λειτουργία της ορμόνης οξυτοκίνης (ορμόνη που συνδέεται με τη συμπεριφορά της μητέρας και τους κοινωνικούς δεσμούς).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν δηλαδή τελικά πως το στρες πολύ νωρίς στη ζωή, βλάπτει τον εγκέφαλο περισσότερο και από έναν βαρύ τραυματισμό του…

Λυπάμαι στ’ αλήθεια πολύ που χρειάζεται ακόμη στην εποχή μας να ταλαιπωρούμε πειραματόζωα με τραυματισμούς και θανατώσεις, προκειμένου να αποδείξουμε επιστημονικά πως η ΑΓΑΠΗ είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε υγεία και μακροημέρευση. Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα χρειαστεί να τα ταλαιπωρούμε τα αθώα ζώα για κάτι που έχει ειπωθεί εδώ και αιώνες…

Με αγάπη από εμένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.