Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Τα νέα εμβόλια και οι παρενέργειές τους

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Έχω καιρό να σας μιλήσω για τα εμβόλια κατά του ιού της εποχής. Όσα είχα να πω τα είπα στην αρχή όλης αυτής της «τρέλας» που ζούμε δύο χρόνια τώρα. Κάποιοι συμφώνησαν με τις απόψεις μου, κάποιοι διαφώνησαν και μάλιστα πολύ άσχημα και αρνητικά, αλλά ήμουν βέβαιη πως ο χρόνος θα με δικαίωνε, γιατί οι απόψεις μου αυτές ήταν στηριγμένες σε πολύ ψάξιμο και μελέτη του θέματος και όχι σε πολιτικά ή άλλα κριτήρια.  

Δεν ασχολήθηκα ξανά με το θέμα, γιατί η τόση πόλωση που  υπήρχε στο διαδίκτυο μου χαλούσε τη διάθεση. Σήμερα όμως, διαβάζοντας ένα πρόσφατο άρθρο σε επίσημη ιατρική ιστοσελίδα

αποφάσισα πως πρέπει να σας μεταφέρω τις σοβαρές πληροφορίες που είδα εκεί.  Δεν πρόκειται για προσωπικές μου απόψεις και γι αυτό παρακαλώ μη τις αντιμετωπίσετε σαν τέτοιες στα σχόλιά σας.

Στην ιατρική ιστοσελίδα λοιπόν Medscape Infectious Diseases την 1η Ιουλίου δημοσιεύθηκε άρθρο με τα αποτελέσματα Σκανδιναβικής έρευνας που δείχνουν πως το εμβόλιο της Astra Zeneca  συνδέεται με σπάνια αλλά σοβαρά εγκεφαλικά θρομβοεμβολικά επεισόδια και θρομβοπενία (μείωση δηλαδή των αιμοπεταλίων που λέγονται και θρομβοκύτταρα). Το εμβόλιο δηλαδή αυτό έχει σαν παρενέργεια τη δημιουργία αυτοάνοσης θρομβωτικής θρομβοπενίας.  

Και στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna λένε οι ερευνητές, έχουν παρατηρηθεί διάφορα επεισόδια θρομβοεμβολικά και θρομβοπενικά, αλλά όχι στον βαθμό που παρατηρήθηκαν αυτά με το εμβόλιο της Astra Zeneka, γι αυτό και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

Στην ερώτηση κατά πόσο αυτά τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν την χορήγηση αυτών των εμβολίων οι ερευνητές απάντησαν πως εξαρτάται αυτό από τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν από τον ίδιο τον ιό, όσοι δεν τον  κάνουν. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ιατρική Επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί η χρήση του εμβολίου γιατί το όφελος είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο, η Νορβηγία, η Φιλανδία και η Δανία αποφάσισαν να μην χρησιμοποιούν πλέον τα εμβόλια αυτά.

Όπως είπα και στην αρχή, οι πιο πάνω πληροφορίες προέρχονται από πρόσφατη Σκανδιναβική έρευνα την οποία μπορεί να διαβάσει όποιος επιθυμεί κάνοντας κλικ και εδώ.

Με αγάπη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.