Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Στρες και ανοσοποιητικό

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Τόσο στα βιβλία μου όσο και σε βίντεο στο κανάλι μου σας έχω μιλήσει πολλές φορές για την αντίδραση του στρες του οργανισμού και την αρνητική επίδρασή της στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το ανοσοποιητικό μας είναι το πρώτο σύστημα  που βλάπτεται από την χρονιότητα της αντίδρασης του στρες και μας οδηγεί σε αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες, λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο. Πράγμα που, δυστυχώς, πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν…

Όσο γερνάμε το ανοσοποιητικό μας, λόγω της αντίδρασης αυτής του οργανισμού, λειτουργεί

όλο και λιγότερο ικανοποιητικά, πράγμα που κάνει τους ηλικιωμένους περισσότερο ευάλωτους σε όλα τα πιο πάνω νοσήματα. Δεν έχουν όμως όλοι οι ηλικιωμένοι την ίδια λειτουργία του ανοσοποιητικού τους. Δεν εξαρτάται αυτό μόνον από την ηλικία, αλλά κυρίως από το πόσο στρες αντιμετώπισαν αυτοί κατά την διάρκεια της ζωής τους, όπως και από το αν το διαχειριζόντουσαν αυτό σωστά ή όχι (σωστή διατροφή, άσκηση, συχνή χαλάρωση, θετικός τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων κ.λπ). Δεν είναι η ηλικία απόλυτος δείκτης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, πράγμα που δεν φαίνεται να γνωρίζουν όσοι στον τόπο μας καθορίζουν τους νόμους εμβολιασμών κατά του ιού της εποχής…

Σε μία νέα πρόσφατη έρευνα σχετική με το στρες, επιστήμονες μελέτησαν 5,744 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών ως προς την κατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους σε σχέση με το κοινωνικό στρες που τα άτομα αυτά είχαν αντιμετωπίσει στη ζωή τους (χάσιμο δουλειάς, οικονομική πίεση, φυλετική διάκριση, μεγάλο ψυχικό τραύμα, βαριά νόσος σε άτομο του στενού περιβάλλοντος κ.λπ).

Όπως ήταν φυσικό, διαπιστώθηκε πως η έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους ήταν ευθέως ανάλογη με το μέγεθος του στρες που τα πιο πάνω άτομα αντιμετώπισαν στη ζωή τους.

Ευτυχώς που συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από το στρες, ώστε όλο και περισσότερα άτομα να ενημερώνονται σχετικά. Η σωστή διαχείριση του στρες θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, όπως πολλές φορές έχω δηλώσει, αν θέλουμε μία κοινωνία υγιή, χαρούμενη και ευτυχισμένη. Η σωστή διατροφή, η συχνή άσκηση, η συχνή χαλάρωση (ασκήσεις που σταματούν την αντίδραση του στρες του οργανισμού) και η εκπαίδευση σε έναν θετικό τρόπο σκέψης δεν είναι απλά τρόποι διαχείρισης του στρες. Είναι τρόποι που οδηγούν σε υγεία και μακροημέρευση.

Θα προσπαθήσω να αναπτύξω το τελευταίο αυτό θέμα (εκπαίδευση σε ένα θετικό τρόπο σκέψης) σε μια επόμενη ανάρτηση.

Με αγάπη

1 σχόλιο:

seahawk52 είπε...

Το λέω χρόνια χωρίς να εχω εντρυφήσει ιδιαίτερα, οσο εσύ

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.