Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Νεότερα για τον διαβήτη


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο για τον διαβήτη. Μία ασθένεια που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όχι μόνον μεγάλης ηλικίας.

Δεν θα μπω σε ιατρικές αναλύσεις που θα σας κουράσουν. Θα προσπαθήσω να πω τα πράγματα όσο πιο απλά μπορώ για να τα κατανοήσουν όλοι όσο ενδιαφέρονται.

Δύο είναι λοιπόν οι συνηθέστερες μορφές διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου Ι και ο διαβήτης τύπου ΙΙ (που λέγεται και μεταβολικό σύνδρομο).

Ο διαβήτης τύπου Ι θεωρείται ανοσολογικού τύπου. Δηλαδή κάποιος παράγοντας στρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον

των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν τη γνωστή ορμόνη ινσουλίνη που είναι υπεύθυνη να οδηγεί το σάκχαρο του αίματος μέσα στα κύτταρα για να καεί (να μεταβολιστεί) παράγοντας ενέργεια. Δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστός ο παράγοντας που στρέφει το ανοσοποιητικό εναντίον των κυττάρων του παγκρέατος και τα άτομα που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα πρέπει να κάνουν ινσουλίνη σε όλη τους τη ζωή, για να βοηθούν το σάκχαρο του αίματός τους να μπαίνει μέσα στα κύτταρα.

Η αιτιολογία του διαβήτη τύπου ΙΙ έχει ξεκαθαριστεί και έχει αποδοθεί στο στρες. Η κορτιζόλη που είναι η κύρια ορμόνη του στρες όταν βρίσκεται συνεχώς σε ψηλά επίπεδα στον οργανισμό μαζί με τις φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται κατά την αντίδραση του στρες οδηγεί τον οργανισμό στο λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο» κατά το οποίο παρατηρείται κοιλιακή παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης τύπου ΙΙ, υπερχοληστεριναιμία και υπερπηκτικότητα.

Επειδή εγώ ασχολούμαι, όπως ξέρετε οι περισσότεροι, πολλά χρόνια με τη μελέτη του στρες, έχω πια πεισθεί πως αυτή η αντίδραση βρίσκεται κάτω από όλα τα γνωστά νοσήματα. Οι επιστημονικές έρευνες όμως δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, ώστε να μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα.

Η αναζήτηση βέβαια της αιτίας της εμφάνισης των διαφόρων ασθενειών δεν πρόκειται να σταματήσει. Και όπως φαίνεται μέχρι τώρα, όλα ξεκινούν στο DNA μας. Σε αυτό επιδρώντας η αντίδραση του στρες αλλάζει τη λειτουργία κάποιων κομματιών του (κάποιων γονιδίων, δηλαδή) και αυτή η αλλαγή οδηγεί στη δημιουργία ασθενειών…

Η επιστήμη που μελετάει τις αλλαγές των γονιδίων μας λέγεται Επιγενετική, και έχει αναπτυχθεί πολύ πρόσφατα. Σε αυτήν έχει ανατεθεί από τη φύση ή τον Θεό ( ότι πιστεύει ο καθένας…) ο ρόλος της αλλαγής της ιατρικής επιστήμης.

Γιατί αλλάζει η ιατρική, (αργά μεν αλλά σταθερά) όσο και αν αυτό δεν συμφέρει τα οικονομικά συμφέροντα πολλών…

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως και στον διαβήτη τύπου Ι το στρες, με τη φλεγμονή που δημιουργεί, κρύβεται κάτω από αλλαγή που συμβαίνει σε ένα γονίδιο (Alox 15) των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη και τα κάνει να ειδοποιούν αυτά κύτταρα του ανοσοποιητικού να έρθουν να τα καταστρέψουν…

Ερευνητές κατάφεραν να κάνουν αυτό το γονίδιο να σιωπήσει, σε ποντίκια που παρουσίαζαν διαβήτη τύπου Ι, με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και στη θεραπεία του καρκίνου και ο διαβήτης τους  διορθώθηκε…

Ο χειρισμός των γονιδίων μας, είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, όμως, όπως ήδη σας έχω ξαναπεί. Γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για το DNA μας και κάθε χειρισμός επάνω του κρύβει κινδύνους που δεν μπορούμε να φανταστούμε…

Δεν θα σας κουράσω περισσότερο σήμερα, θέλω μόνον να σας πω για άλλη μια φορά, πως πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά την αντίδραση του στρες του οργανισμού και να μην την αφήνεται να λειτουργεί συνεχώς ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας την υγεία σας. Η πρόληψη των προβλημάτων της υγείας μας κρύβεται στην σωστή διαχείριση του στρες. Μην το παραβλέπετε!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.