Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Πλαστικά και διαβήτης

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Το πλαστικό όπως ξέρετε κυριαρχεί στη ζωή μας. Και ενώ στην αρχή χάρη σ΄ αυτό νομίζαμε πως είχαμε βρει τη λύση για φτηνά προϊόντα καθημερινής χρήσης, τώρα ξέρουμε πια πως σιγά-σιγά καταστρέφουμε με αυτό τον πλανήτη…

Συστατικά του, που ονομάζονται PFAS (Perfluoroalkyl and Polyfluoroalkyl Substances) και δεν μπορούν να αποσυντεθούν όσος χρόνος και αν περάσει, ανιχνεύονται όχι μόνον στο περιβάλλον αλλά και μέσα στον ίδιο μας τον οργανισμό. Υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται με

την δέσμευση αυτών των χημικών στο περιβάλλον, αλλά είναι δύσκολο να τα αποφύγει κανείς, αφού ακόμη και το νερό που πίνουμε είναι μολυσμένο από αυτά. Οι διάφορες κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει την κατάλληλη προσοχή στο θέμα.

Πρόσφατα ερευνητές διαπίστωσαν πως η συγκέντρωση αυτών των χημικών στον οργανισμό σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη. Εξετάζοντας τον ορό αίματος 1300 γυναικών ηλικίας 45-56 χρόνων (σε δείγματα που είχαν συλλεγεί κατά τα έτη 1999-2000), μελέτησαν την συγκέντρωση 11 διαφορετικών τύπων PFAS σε αυτόν. Στα επόμενα 16 χρόνια περίπου 100 γυναίκες από αυτές παρουσίασαν διαβήτη. Παρατηρήθηκε πως σε αυτές η συγκέντρωση πέντε τύπων PFAS ήταν ψηλότερη από εκείνη των γυναικών που δεν παρουσίασαν διαβήτη.

Κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη λένε οι ερευνητές. Αν τα χημικά αυτά συστατικά (PFAS) μειωνόντουσαν στο περιβάλλον, 370.000 περιστατικά διαβήτη θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Γι αυτό και ελπίζουν η έρευνά τους να εμπνεύσει και άλλους να μελετήσουν το θέμα, ώστε να αυξηθούν τα αποτελέσματα. Έτσι ελπίζουν να γίνει τελικά κάτι παγκόσμια για την μείωση αυτών των χημικών τόσο στο πόσιμο νερό όσο και στα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές.

Δυστυχώς στην υλική μας πραγματικότητα κάθε καλό έχει και το αντίθετό του (κακό). Σας το έχω τονίσει πολλές φορές αυτό. Η ύλη έχει για χαρακτηριστικό της την δυαδικότητα. Εναπόκειται στην ανθρώπινη λογική να διαλέγει τα «καλά» και να προσπαθεί να αποφεύγει τα «κακά».

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.