Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ταχύτητα περπατήματος και γηρατειά

 

Γεια σας φίλες και φίλοι



Για το περπάτημα  και τα οφέλη του στην υγεία μας σας έχω μιλήσει αρκετές φορές.

Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να ξεκουράζεται πολλές ώρες. Η καθιστική ζωή το καταστρέφει. Η κίνηση των μυών παράγει ηλεκτρισμό και βοηθάει τη συνολική παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην υγεία μας.

Αυτό που πρόσφατα διαπιστώθηκε ερευνητικά είναι, πως όσο πιο γρήγορα περπατάει κάποιος τόσο καλύτερα τα οφέλη για την υγεία του και τόσο περισσότερο αργοπορεί τη γήρανση του οργανισμού του.

Στα χρωμοσώματα*, το DNA μας

είναι τυλιγμένο πολύ σφιχτά στα άκρα τους. Αυτά τα άκρα ονομάζονται «τελομερή». Με την ηλικία αυτά τα τελομερή μικραίνουν όλο και περισσότερο, γι αυτό και η εξέτασή τους μπορεί να δείξει την κατάσταση γήρανσης του οργανισμού. Την βιολογική μας ηλικία δηλαδή.

Στην πρόσφατη έρευνα που ανέφερα πιο πάνω, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η ταχύτητα με την οποία περπατάμε σχετίζεται με το μήκος των τελομερών μας. Όσο πιο γρήγορα περπατάμε δηλαδή, τόσο μεγαλύτερο είναι το μήκος των τελομερών μας, άρα καλύτερη η κατάσταση του οργανισμού μας και τόσο περισσότερο αργοπορεί η γήρανσή μας.

Αποφασίστε να περπατάτε συχνά, λοιπόν, φίλες και φίλοι, τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα και όσο πιο γρήγορα μπορείτε, αν θέλετε να διατηρηθείτε για περισσότερο υγιείς και νέοι.

Με αγάπη

 

*Χρωμοσώματα είναι το τυλιγμένο μέσα στον πυρήνα των κυττάρων μας DNA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.