Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Αντίδραση στρες των φυτών

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Το ξέρετε πως και τα φυτά αντιδρούν στο περιβαλλοντικό στρες εκκρίνοντας ορμόνες; Όταν  στο περιβάλλον που αναπτύσσονται υπάρχει πολλή ξηρασία, ή κρύο ή πολύ αλάτι, προσπαθούν να αντέξουν μειώνοντας τα φύλλα και τις ρίζες τους και κλείνοντας τους πόρους τους για να μην χάνουν πολύ νερό. Υπάρχουν όμως και φυτά που το ίδιο αυτό περιβάλλον τα κάνει να αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σε συνθήκες περιβαλλοντικού στρες (στρες που σχετίζεται με το νερό) τα φυτά εκκρίνουν μία ορμόνη (abscisic acid -ABA- ). Η ορμόνη αυτή κάνει τα περισσότερα από τα φυτά να

μειώνουν την ανάπτυξή τους κα να φτάνουν ακόμη και στον θάνατο. Υπάρχουν όμως και κάποια φυτά, που έχουν εξελιχθεί έτσι, ώστε η ορμόνη αυτή του στρες όχι μόνον να μην τα βλάπτει αλλά να τα βοηθάει να αναπτύσσονται ακόμη γρηγορότερα και καλύτερα… Ένα από αυτά τα φυτά ανήκει στην οικογένεια των ανθοκραμβοειδών (εκεί που ανήκουν δηλαδή το κουνουπίδι, το μπρόκολο κ.λπ).

Παρατήρησαν οι ερευνητές πως σε αυτό το φυτό, η ορμόνη του στρες (ΑΒΑ) ενεργοποιεί διαφορετικά γονίδια στο DNA του συγκριτικά με τα περισσότερα άλλα φυτά… Κι έτσι το φυτό στις δύσκολες συνθήκες αντί να ταλαιπωρείται και να πεθαίνει, γίνεται πιο ανθεκτικό και αναπτύσσεται γρηγορότερα.

Όπως καταλαβαίνετε, μελετώντας τα γονίδια που ενεργοποιούνται στο φυτό αυτό από την ορμόνη του στρες, ευελπιστούν οι ερευνητές πως θα μπορέσουν να καταλήξουν  στην δημιουργία φυτών ανθεκτικών σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζοντας τεχνητά τα γονίδιά τους, ώστε να μπορούν αυτά να καλλιεργηθούν σε εδάφη που δεν ήταν καλλιεργήσιμα μέχρι τώρα λόγω έλλειψης νερού κ.λπ.

Όπως βλέπετε η ζωή συνεχίζεται, όσο και αν εμείς οι άνθρωποι καταστρέφουμε το περιβάλλον της γης… Η σοφία της φύσης μέσα από την επίδραση στο DNA, οδηγεί τα πράγματα εκεί που πρέπει… Και βέβαια αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει μόνον στο φυτικό βασίλειο. Το ίδιο ασφαλώς συμβαίνει και στο ζωικό βασίλειο και στον άνθρωπο.

Με το πρόβλημα του ιού της εποχής, θα έχετε ακούσει ότι αποδίδεται στα γονίδια το γεγονός πως άλλοι νοσούν βαριά και άλλοι δεν νοσούν καθόλου. Και είναι γεγονός πως στο DNA μας κρύβεται όλο το μυστήριο της ζωής. Σας έχω μιλήσει σε πολλές αναρτήσεις γι αυτό. Μπορεί ο άνθρωπος να έχει φτάσει να αποκρυπτογραφήσει τις λειτουργίες των διαφόρων γονιδίων, αμφιβάλλω όμως αν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει το πώς αυτά αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές συνθήκες συνεργάζονται και ενορχηστρώνουν τη λειτουργία του οργανισμού…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.