Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Συναισθηματική νοημοσύνη (6)

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Συνεχίζοντας το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης θα μιλήσουμε σήμερα για την ενσυνειδητότητα (mindfulness) και τον ρόλο της κατεύθυνσης της προσοχής μας, στη καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων μας.

Όταν είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής μας, μπορούμε να παρατηρούμε τόσο τον εαυτό μας και τις εκφράσεις του όσο και τον άλλο που έχουμε απέναντί μας. Τα κύτταρα «καθρέφτες» που υπάρχουν στον εγκέφαλό μας βοηθούν στην ενσυναίσθηση. Να καταλάβουμε δηλαδή τι νιώθει ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας και αυτό βοηθάει πολύ στη διαχείριση των δικών μας συναισθημάτων. Κοιτώντας τον άλλον στα μάτια καθώς μιλάει,

παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος και των εκφράσεων του προσώπου του, μπαίνουμε λίγο στη δική του θέση και αυτό αμβλύνει τα αρνητικά συναισθήματα που η συμπεριφορά ή τα λόγια του μπορεί να μας δημιουργούν.   

Ενώ αν την ώρα που ο άλλος μιλάει εμείς είμαστε απορροφημένοι από τις δικές μας σκέψεις και προσπαθούμε να πούμε τις δικές μας απόψεις, λειτουργούμε κυρίως με το υποσυνείδητο αφού τις δικές του πληροφορίες επεξεργάζεται ένα εκατομμύριο φορές γρηγορότερα από  τον συνειδητό μας νου (λογική) ο εγκέφαλός μας. Η στάση μας δηλαδή απέναντι στον άνθρωπο που έχουμε μπροστά μας, αν δεν έχουμε μάθει να ζούμε με "παρουσία" πραγματική την κάθε στιγμή της ζωής μας, εξαρτάται από τις μνήμες που έχουμε καταγεγραμμένες στο υποσυνείδητο και όχι από την τωρινή λογική μας, πράγμα που μας γεμίζει συνήθως αρνητικά συναισθήματα. Γιατί στη μνήμη μας φυλάμε κυρίως μνήμες αρνητικές και τα συναισθήματα που αυτές μας έχουν δημιουργήσει, λόγω του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο ο εαυτός μας να μας προφυλάξει από παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Αν ασκηθούμε όμως στην ενσυνειδητότητα, αν προσπαθούμε να είμαστε παρατηρητές του εαυτού μας και των άλλων και δεν αφήνουμε τα λόγια και τις πράξεις μας να οδηγούνται από το υποσυνείδητό μας, γίνεται πολύ πιο εύκολη η διαχείριση των συναισθημάτων μας. Βελτιώνεται δηλαδή η συναισθηματική νοημοσύνη μας.

Εκτός από την ενσυνειδητότητα παίζει μεγάλο ρόλο στην συναισθηματική μας νοημοσύνη και η κατεύθυνση της προσοχής μας. Όταν αυτή είναι στραμμένη σταθερά προς τους στόχους μας κι όχι στα εμπόδια που πιθανόν υπάρχουν για την πραγματοποίησή τους, τότε όχι μόνον αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα αλλά βοηθάμε όσο και αν φαίνεται οξύμωρο την υλοποίηση των στόχων μας. Γιατί σ΄ αυτή την υλοποίηση  η αρμονική ενέργειά μας (που εξαρτάται από τα θετικά μας συναισθήματα) παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. 

Η σταθερά στραμμένη προς κάποιο στόχο προσοχή μας, οδηγεί σε ενθουσιασμό (θετικό συναίσθημα) και δημιουργική διάθεση, πράγμα που βελτιώνει τη συναισθηματική νοημοσύνη μας και μαζί με αυτή και τη ζωή μας ολόκληρη.

Συνεχίζεται  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.