Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα εμβόλια για τον ιό της εποχής

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Ερευνητές κατόρθωσαν να φτιάξουν νέα εμβόλια κατά του ιού της εποχής πολύ πιο αθώα για τον οργανισμό μας. Το κύριο συστατικό τους είναι ιοί από φυτά και βακτήρια.

Είναι βέβαια ακόμη στα πρώτα στάδια της κατασκευής τους, αλλά στα ποντίκια έχει βρεθεί πως δημιουργούν μεγάλο αριθμό αντισωμάτων εναντίον του ιού της εποχής. Αν το ίδιο αποδειχθεί πως συμβαίνει και στους ανθρώπους τα πράγματα θα είναι πολύ ενθαρρυντικά για όσους πρέπει λόγω γενικής κατάστασης του οργανισμού τους να προφυλαχθούν από τον ιό με εμβoλιασμό.

Το ένα εμβόλιο δημιουργήθηκε

από έναν ιό προερχόμενο από φυτά και το άλλο από έναν βακτηριοφάγο. Έναν ιό δηλαδή που προσβάλει βακτήρια. Και τα δύο εμβόλια φτιάχτηκαν με περίπου την ίδια συνταγή. Δημιούργησαν οι ερευνητές νανοσωματίδια που περιέχουν εκατομμύρια κόπιες αυτών των ιών και πρόσθεσαν σε αυτά τα νανοσωματίδια την πρωτεΐνη «ακίδα» του ιού της εποχής. Τα τελικά προϊόντα, ενώ δεν είναι καθόλου λοιμογόνα για τα ζώα και τον άνθρωπο, μοιάζουν με έναν ιό, τον οποίο αναγνωρίζει σαν εχθρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δημιουργεί τα απαραίτητα εναντίον του αντισώματα, που είναι αντισώματα εναντίον του γνωστού ιού της εποχής, λόγω της πρωτεΐνης της «ακίδας» που έχει προστεθεί στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων.

Τα εμβόλια αυτά υπερέχουν σαφώς από τα προηγούμενα όχι μόνον γιατί δεν έχουν να κάνουν με τον γενετικό μας κώδικα και την κατασκευή της πρωτεΐνης του ιού από τα δικά μας κύτταρα (πράγματα άκρως επικίνδυνα για τον οργανισμό μας, όπως σας έχω εξηγήσει παλαιότερα), αλλά και γιατί είναι πολύ φθηνότερα στην κατασκευή τους, όπως και γιατί δεν χρειάζονται ειδικές συνθήκες ψύξης για τη διατήρησή τους, άρα μπορούν να φθάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές όλου του κόσμου.

Οι ερευνητές ετοιμάζονται μάλιστα να φτιάξουν μικρά επιθέματα (paches) τα οποία θα μπορούν να τοποθετούνται στο μπράτσο από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και θα μεταφέρουν μέσω του δέρματος με αργή αποδέσμευση το εμβόλιο κατά τη διάρκεια ενός μηνός, ώστε να μην χρειάζεται επανάληψη…

Στα ζώα τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Υπήρξε μεγάλη παραγωγή αντισωμάτων απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις του ιού.  Και οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι πως τα εμβόλια αυτά θα βοηθήσουν και σε πιθανές επόμενες επιδημίες από ιούς της ίδιας ομάδας. Θα χρειαστεί χρόνος ακόμη για την εφαρμογή τους σ΄ εμάς τους ανθρώπους, αλλά τα νέα είναι ευχάριστα, παρ΄ όλα αυτά. 

Με αγάπη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρουμε για τα νανοσωματίδια αν είναι ακινδυνα για τον ανθρωπο; χρησιμοποιούνται ήδη και σε άλλα φαρμακα ή εμβολια;

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.