Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Οι φίλοι μας οι ιοί

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Ζούμε παρέα με τους ιούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως αρκετές φορές σας έχω πει. Και πολλοί από αυτούς έχουν αφήσει κομμάτια τους μέσα στο DNA μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές το 8% του DNA μας αποτελείται από κομμάτια ιών… Τα περισσότερα από αυτά  δεν βρίσκονται στο τμήμα του κώδικα που περιέχει τα γονίδιά μας, αλλά στο τμήμα αυτό που ονομάζεται «σκουπιδοDNA» (junk DNA) επειδή για πολύ καιρό δεν γνωρίζαμε τον ρόλο του. Ακόμη ερευνάται ο ρόλος αυτού του τμήματος του DNA μας, αλλά γνωρίζουμε τώρα πως ο ρόλος αυτός είναι πολύ σημαντικός. Άλλα του τμήματα φροντίζουν για την καλή αναδίπλωση του DNA μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, άλλα συμμετέχουν στη λειτουργία των γονιδίων, κ.λπ.

Πρόσφατα ερευνητές μελετώντας μαρσιποφόρα ζώα, διαπίστωσαν πως κάποια από τα τμήματα ιών που βρήκαν στο DNA τους προέρχονται από την εποχή των δεινοσαύρων… Είναι δηλαδή ηλικίας περίπου 160 εκατομμυρίων ετών…

Και προς έκπληξή τους οι ερευνητές παρατήρησαν πως κάποια από αυτά τα κομμάτια, οδηγούν σε παραγωγή RNA. Δεν ξέρουν αν αυτό το RNA οδηγεί στη δημιουργία κάποιας πρωτεΐνης (αντιγράφει κάποιο γονίδιο δηλαδή) ή παραμένει σ΄ αυτό το υπόλοιπο κομμάτι του DNA μας (junk) που δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις δράσεις του. Όπως και να’ χει πάντως δεν είναι άχρηστα, αυτό είναι σίγουρο.

Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν μελετώντας τα κοάλας της Αυστραλίας πως κάποια από αυτά τα κομμάτια των ιών μεταφράζονται σε μικρά RNA, μόρια τα οποία είναι γνωστό πως έχουν αντι-ιικές ιδιότητες στα σπονδυλωτά.  

Πιστεύουν δηλαδή ότι είναι πολύ πιθανόν αυτά τα μικρά ιικά κομμάτια να παίζουν ρόλο προστατευτικό εναντίον ιών. Να είναι δηλαδή ένα είδος εμβολιασμού που μεταφέρεται από γενεά σε γενεά στα συμπαθητικά αυτά μαρσιποφόρα.

Έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε, όπως καταλαβαίνετε. Ελάχιστα γνωρίζουμε για το θαύμα της ζωής που κρύβεται μέσα μας. Γι αυτό και κάθε προσπάθεια επέμβασης στον γενετικό μας κώδικα, προσωπικά θεωρώ πως είναι πραγματικά ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.

Το λέω αυτό με κάθε σεβασμό στην επιστήμη. Ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός, αλλά στο θέμα του DNA βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικά στάδια έρευνας. Αν δεν ανακαλύψουμε όλες τις δράσεις που κρύβει αυτός ο κώδικας δεν επιτρέπεται ηθικά να επεμβαίνουμε σ΄ αυτόν με χειρισμούς, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού θα οδηγήσουν…

Με αγάπη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.