Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

O ιός και η κατάσταση της εποχής

 Γεια σας φίλες και φίλοι

Σήμερα για άλλη μια φορά, μιλώντας με φίλη στο τηλέφωνο, διαπίστωσα, πως το κακό που έχει κάνει στον ψυχισμό των ανθρώπων όλη αυτή η σχιζοφρενική παγκόσμια κατάσταση που ζούμε αυτόν τον καιρό, είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο κάποιοι είχαμε υποθέσει και επισημάνει από την αρχή, δυστυχώς…

Φόβος μεγάλος έχει παραλύσει και ακινητοποιήσει πολλούς συνανθρώπους. Όσους δεν σκοτώσει τελικά ο ιός της εποχής θα τους αφήσει ανάπηρους ουσιαστικά ο φόβος που έχουν σπείρει οι κυβερνήσεις και ο τρόπος διαχείρισης από μέρους τους της όλης κατάστασης. Όταν ετούτος ο ιός φύγει με το καλό, θα έχει αφήσει πίσω του μία κοινωνία αρρώστων ψυχικά και σωματικά ανθρώπων, προς μεγάλη ικανοποίηση

των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που εκμεταλλεύονται τον χώρο της υγείας χρόνια τώρα…

Η κοινωνία μπαίνει σε κατάσταση «παγώματος» (freezing) γιατί αυτό που αντιμετωπίζει δύο χρόνια τώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με την επικοινωνία, ούτε με μάχη ή φυγή από τον εχθρό της (αντίδραση μάχης ή φυγής – fight or flight). Γι αυτό και καταφεύγει στη πιο αρχέγονη ζωώδη αντίδραση, το «πάγωμα».

Ο φόβος αντιμετωπίζεται από τους διάφορους ζωντανούς οργανισμούς με τρόπους που διαφέρουν σύμφωνα με το στάδιο εξέλιξής τους.

Τα πρώτα ζώα που βγήκαν από τη θάλασσα στη στεριά, τα ερπετά, μπροστά σε κάποιο εχθρό (φόβο, στρες) παγώνουν και μένουν ακίνητα σαν νεκρά. Δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη στον οργανισμό τους τρόπος χαλάρωσης.

Τα επόμενα στην εξέλιξη ζώα όμως, που είχαν παιδιά που έπρεπε να προφυλάξουν και όχι αυγά κρυμμένα στο έδαφος, ανέπτυξαν άλλον τρόπο αντίδρασης μπροστά στον εχθρό. Την λεγόμενη αντίδραση μάχης ή φυγής (fight or flight). Κατ΄ αυτήν παράγονται οι γνωστές ορμόνες του στρες αδρεναλίνη και κορτιζόλη, καθώς και φλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες θα προστατέψουν το ζώο από κάποια μόλυνση που πιθανόν θα του προκαλέσει το δάγκωμα του εχθρού. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται στον οργανισμό των ζώων αυτών το νεύρο της χαλάρωσης, το οποίο σταματάει την πιο πάνω αντίδραση όταν το ζώο ξεκουράζεται και δεν την χρειάζεται πλέον.

Τα επόμενα στην εξέλιξη ζώα (πρωτεύοντα: πίθηκοι και άνθρωπος) ανέπτυξαν έναν ακόμη καλύτερο τρόπο χαλάρωσης, φροντίζοντας να τυλίξουν καλά με μυελίνη* τις ίνες του νεύρου της χαλάρωσης που συνδέουν την καρδιά τους με τα μάτια, τα αυτιά, τα χείλη και τη φωνή. Τα ζώα αυτά δηλαδή χαλαρώνουν πολύ εύκολα με την κοινωνικοποίηση (polyvagal theory).

Πρέπει όμως να επισημάνω εδώ, πως ο εγκέφαλος στα ζώα εξελίσσεται από το ένα στάδιο στο άλλο, δίχως να καταργείται καμία από τις λειτουργίες του. Αν λοιπόν ένα ζώο δεν μπορεί να χαλαρώσει με τον δικό του τρόπο, θα αντιδράσει με τον τρόπο του προηγούμενου στην εξέλιξη του είδους ζώου. Και αν ούτε αυτή η αντίδραση δεν του επιτρέπεται, θα αντιδράσει με τον τρόπο του ακόμη πιο προηγούμενου ζώου…

Εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο μεθοδευμένα και εγκληματικά έχει ενορχηστρωθεί όλο αυτό το θεατρικό έργο που ζούμε στην εποχή μας…

Ο άνθρωπος, το πιο εξελιγμένο από τα ζώα,  μπροστά στον έντονο φόβο που του δημιούργησαν με ένα «θανατηφόρο» γιο, έχει ανάγκη να χαλαρώσει με την κοινωνικοποίησή του. Στερώντας του αυτή την δυνατότητα, θα πρέπει για να χαλαρώσει ή να οδηγηθεί σε βία (μάχη) ή σε εθισμούς (φυγή). Και όσοι νιώθουν ανήμποροι να κάνουν το ένα ή το άλλο οδηγούνται σε πάγωμα (freezing).

Αύξηση της βίας, των εθισμών και των «παγωμένων» ανθρώπων (άρρωστοι δηλαδή ψυχικά και σωματικά) είναι ο σκοπός ετούτου του καλοστημένου εγκληματικού σχεδίου. Σε μία τέτοια κοινωνία εύκολα κάποιοι πλουτίζουν και ζουν απολαμβάνοντας ότι επιθυμούν…

Λυπάμαι αν σας κούρασα, αλλά ένιωσα την ανάγκη να εξηγήσω για άλλη μια φορά κάποια πράγματα που έχουν άμεση σχέση με την αντίδραση του στρες του οργανισμού και τον σύνδεσμό τους με την κατάσταση που ζούμε στην εποχή μας.

Με αγάπη      

*ουσία που μονώνει τα νεύρα και κάνει πολύ πιο γρήγορη τη λειτουργία τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.