Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Το μικροβίωμα του εντέρου και ο ιός της εποχής

Γεια σας φίλες και φίλοι


Ο οργανισμός μας είναι ένα ενιαίο σύνολο, και όπως πολλές φορές σας έχω πει είναι λάθος να τον αντιμετωπίζουμε με μία χημική ουσία όταν κάτι δεν πάει καλά… Δεν αρρωσταίνουμε τυχαία… Τα ερεθίσματα που αποδιοργανώνουν την σωστή λειτουργία του οργανισμού μπορεί να είναι εξωτερικά (περιβαλλοντικά), μπορεί να είναι και εσωτερικά (αρνητικά συναισθήματα). Όλα όμως οδηγούν σ΄ αυτή την αποδιοργάνωση μέσω της διέγερσης της αντίδρασης του στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής, ή πάγωμα) που προκαλούν.

Πολλοί δυστυχώς δεν το γνωρίζουν, αλλά όσο καλύτερα έχει μάθει να διαχειρίζεται κάποιος αυτή την αντίδραση στη ζωή του, τόσο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα (resilience) εμφανίζει

στις προκλήσεις της ζωής και τόσο καλύτερη είναι η υγεία του.

Με την ευκαιρία του ιού της εποχής, που έχει τρομοκρατήσει πολλούς, θέλω για άλλη μια φορά να σας πω πως η μόνη πραγματική προστασία από αυτόν, όπως και από κάθε άλλο μικρόβιο, είναι η καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας. Και αυτή η καλή κατάσταση εξαρτάται απόλυτα από τη σωστή διαχείριση του στρες για την οποία σας έχω μιλήσει επανειλημμένα σε αναρτήσεις, βίντεο και τα βιβλία μου.

Σε πολλές αναρτήσεις μου σας έχω μιλήσει και για το μικροβίωμα του εντέρου μας και τη σπουδαιότητά του στην υγεία του οργανισμού. Και αυτή η αναλογία ωφέλιμων / βλαβερών μικροβίων μέσα στον πεπτικό μας σωλήνα εξαρτάται από τη σωστή διαχείριση του στρες. Έχουν μάλιστα δοκιμαστεί θεραπείες με μεταμόσχευση κοπράνων από υγιή άτομα σε έντερα ατόμων με προβλήματα φλεγμονής και έχουν παρατηρηθεί θετικά αποτελέσματα θεραπευτικά.

Ο λόγος που αναφέρθηκα σε όλα αυτά είναι μία πρόσφατη μελέτη που διάβασα. Σε άτομα μολυσμένα με τον ιό της εποχής που ήταν συμπωματικά και έπασχαν ταυτόχρονα και από φλεγμονή του εντέρου εξ αιτίας του μικροβίου Clostridioides difficile, χορηγήθηκε  μεταμόσχευση κοπράνων από υγιείς δότες, για την βελτίωση της φλεγμονής του εντέρου τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως με έκπληξη, πως αυτή η μεταμόσχευση οδήγησε σε γρήγορη βελτίωση και των συμπτωμάτων της λοίμωξής τους από τον ιό…

Η πιο πάνω διαπίστωση αφορά μόνον 2 άτομα, ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν πως το εύρημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, γιατί είναι πολύ σημαντικό το να μπορεί να βοηθήσει κάποιος τα άτομα που νοσούν βαριά από τον ιό επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου τους παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Γι αυτό και ετοιμάζουν με το θέμα αυτό μία μεγαλύτερη τώρα κλινική μελέτη.

Και ο συνειρμός, είναι και πάλι: η σωστή διαχείριση του στρες βελτιώνει την αναλογία ωφελίμων/βλαβερών μικροβίων στο έντερό μας. Η σωστή αυτή αναλογία βελτιώνει και τα συμπτώματα της νόσου της εποχής... Άρα:

Πέρα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, φροντίστε να βάλετε και τη σωστή διαχείριση του στρες στη ζωή τη δική σας και των παιδιών σας για να είστε προστατευμένοι από κάθε εισβολέα!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.