Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Ο εγκέφαλος και η εικονική πραγματικότητα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Η ενέργεια όπως είναι γνωστό μεταδίδεται κατά κύματα. Τα κύματα που δημιουργούνται από την ηλεκτρική ενέργεια του εγκεφάλου μας, έχουν ονομαστεί (ανάλογα με το μήκος κύματος, όπως καταγράφεται ο ρυθμός τους στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) με τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου ως Αλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Θήτα.

Τα πιο γρήγορα είναι τα Γάμμα, τα οποία φαίνεται να παράγονται σε ιδιαίτερες στιγμές μεγάλης αυτοσυγκέντρωσης όπως και στον βαθύ διαλογισμό.

Τα Βήτα, είναι αυτά που παράγονται

στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου όταν λειτουργούμε στην κανονικότητά μας

Τα Άλφα είναι τα κύματα της χαλάρωσης

Τα Θήτα είναι τα κύματα της βαθιάς χαλάρωσης (ελαφρού ύπνου, ύπνωσης)

Τα Δέλτα είναι τα κύματα που καταγράφονται στον εγκέφαλο όταν κοιμόμαστε βαθιά.

Δεν καταγράφονται τα ίδια κύματα σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα. Στην κάθε περιοχή παράγονται κύματα ανάλογα με τη λειτουργία της στη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι διάφοροι αυτοί ρυθμοί, ανάλογα με τη συχνότητα παραγωγής τους επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, χάρη στην γνωστή μας πια ιδιότητα του εγκεφάλου, την «νευροπλαστικότητα». Ο εγκέφαλός μας αλλάζει, δηλαδή, ανάλογα με το πώς εμείς τον χρησιμοποιούμε!

Το ενδιαφέρον είναι πως ερευνητές μελετώντας με πολύ λεπτά ηλεκτρόδια τη λειτουργία του εγκεφάλου ποντικιών διαπίστωσαν πως στη περιοχή που ονομάζεται «ιππόκαμπος» και θεωρείται περιοχή με την οποία ο εγκέφαλος έχει πρόσβαση στη μνήμη (είσοδος και έξοδος πληροφοριών από τη μνήμη) τα νευρικά κύτταρα παρουσιάζουν διαφορετικό ρυθμό στο κεντρικό τους μέρος (σώμα) και διαφορετικό στους «δενδρίτες»* τους… Ο νέος αυτός (διπλός) ρυθμός ονομάστηκε με το γράμμα της Ελληνικής αλφαβήτου Ήτα (eta).

Οι ερευνητές αυτοί έβαλαν ποντίκια να κινούνται σε μία εικονική πραγματικότητα, πολύ πιο πειστική από τις συνηθισμένες εικονικές πραγματικότητες που χρησιμοποιούνται για τους ανθρώπους. Σε αυτήν μπορούσαν τα ποντίκια να βλέπουν και τα ίδια τους τα πόδια να περπατούν, ακόμη και τη σκιά τους… Έτσι ένιωθαν πως ζουν πραγματικά σε αυτή την εικονική πραγματικότητα. Οι ερευνητές παρατήρησαν λοιπόν, πως όσο τα ποντίκια ζούσαν σε αυτή την εικονική πραγματικότητα ο ρυθμός Θήτα στον εγκέφαλό τους έγινε πολύ πιο δυνατός. Πιο δυνατός έγινε επίσης και ο ρυθμός που εκείνοι ανακάλυψαν, ο Ήτα.

Οι αλλαγές αυτές των ρυθμών, υποθέτουν οι ερευνητές πως οφείλονται σε διαφορετικές επικοινωνίες διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου, όσο τα ζώα ζούσαν στην εικονική πραγματικότητα που τους δημιουργούσε μία πολύ όμορφη εικονική ζωή…

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμεύσει, επομένως, συμπεραίνουν οι ερευνητές για τη δημιουργία αλλαγών στη λειτουργία του εγκεφάλου, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό nature neuroscience. 

Αξίζει επομένως να σας θυμίσω, πως οι ονομαζόμενοι «θεραπευτικοί οραματισμοί» δεν είναι τίποτ΄ άλλο, παρά η δημιουργία μίας εικονικής πραγματικότητας μέσω χαλάρωσης (άλφα κύματα) ή ακόμη καλύτερα ύπνωσης (θήτα κύματα)…

Με αγάπη


*Δενδρίτες ονομάζονται οι προεξοχές που υπάρχουν στα νευρικά κύτταρα, με τις οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.