Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Το μικροβίωμα και οι ασθένειες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για το μικροβίωμα, το σύνολο δηλαδή των μικροβίων που ζουν μαζί με μας μέσα και επάνω στο σώμα μας σας έχω μιλήσει αρκετές φορές. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα και γνωρίζουμε πια πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας τόσο την σωματική όσο και την ψυχική.

Επιστήμονες στην Αμερική, στο πανεπιστήμιο της Washington, επινόησαν ένα πρόγραμμα κομπιούτερ, με το οποίο πιστεύουν πως μπορούν να διαπιστώσουν την επίδραση που έχουν τα διάφορα είδη βακτηρίων του μικροβιώματος σε συγκεκριμένες ασθένειες.
Ονόμασαν την μέθοδό τους «FishTaco». Αυτή συνδυάζει δύο τρόπους μελέτης του μικροβιώματος. Μία που εξετάζει τα είδη ή τις τάξεις των μικροβίων και μία άλλη που εξετάζει όλα τα γονίδια του μικροβιώματος.

Μελέτησαν με την μέθοδό τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 καθώς και άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Παρατήρησαν πώς τα διάφορα μικρόβια προκαλούν διαφορετικές ανισορροπίες του οργανισμού σε κάθε νόσημα και θεωρούν πως μπορεί η μέθοδός τους να οδηγήσει σε θεραπείες που θα στηρίζονται σε τροποποίηση του μικροβιώματος.

Είναι πολλές οι έρευνες που ασχολούνται με τον ρόλο του μικροβιώματος στις διάφορες παθήσεις, πρόσφατα μάλιστα σε μία από αυτές διαπιστώθηκε πως στην νόσο Σκλήρυνση κατά Πλάκας βρέθηκε μεγάλη αύξηση δύο τύπων μικροβίων.

Όμως, και τα μικρόβια που ζουν επάνω και μέσα μας επηρεάζονται από τον τρόπο που εμείς ζούμε και σκεπτόμαστε. Δεν είναι ανεξάρτητα από εμάς. Από τον υπόλοιπο, δηλαδή, οργανισμό. Και τα μικρόβια του εντέρου μας, δεν επηρεάζονται μόνον από τη διατροφή μας.

Όλοι οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζονται σωστά τα στρες της ζωής, όπως επανειλημμένα σας τονίζω σε αυτή την ιστοσελίδα, φαίνεται από τις πρόσφατες έρευνες πως επηρεάζουν θετικά και το μικροβίωμα.

Ένα ενιαίο σύνολο είναι ο οργανισμός. Όσο και αν τον κόβουν σε κομμάτια οι διάφοροι ερευνητές, για ευκολία στις μελέτες τους, εκείνος αντιδρά σαν ενιαίο σύνολο και αυτό πρέπει επιτέλους να το λάβουν όλοι υπ΄ όψιν τους, όσοι ασχολούνται με τα θέματα της υγείας.

Με αγάπη  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.