Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Το στρες και οι "ευπαθείς ομάδες".

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Με την νέα αυτή επιδημία του Covid19 ένας νέος όρος ακούγεται συχνά στα κανάλια και τις κάθε είδους συζητήσεις. Ο όρος «ευπαθείς ομάδες». Όλοι ξέρουμε πια πως όσοι ανήκουν σε αυτές έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό και να χάσουν τη ζωή τους.

Σε αυτές τις «ευπαθείς ομάδες» ανήκουν όσοι είναι άνω των 75 ετών, καθώς και όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη, αυτοάνοσα, καπνιστές, παχύσαρκοι κ.λπ).

Οι ομάδες αυτές πληθυσμού είναι περισσότερο πιθανόν να εμφανίσουν σοβαρή νόσο εάν νοσήσουν από τον ιό, όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί  όλα τα άτομα που ανήκουν σε αυτές έχουν διαταραγμένη λειτουργία του οργανισμού. Αυτό δηλώνει τόσο η ηλικία όσο και η παρουσία νοσημάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Όσον αφορά την ηλικία, ο οργανισμός όλων  των ατόμων άνω των 75 ετών, δεν βρίσκεται στην ίδια λειτουργική κατάσταση. Όσοι έχουν φροντίσει

έγκαιρα να αντιμετωπίσουν σωστά τα στρες της ζωής τους, (ασκούνται, τρέφονται σωστά, δεν καπνίζουν, έχουν μάθει να χαλαρώνουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους κ.λπ) δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γιατί η λειτουργική κατάσταση του οργανισμού τους είναι ανάλογη με αυτή πολύ νεότερων ατόμων. Ωστόσο η πολιτεία, αφού η ίδια δεν έχει κάνει τίποτα η ίδια ώστε να εκπαιδεύσει τους πολίτες της στη σωστή διαχείριση του στρες από νωρίς, όπως θα έπρεπε (σχολική εκπαίδευση) τους αντιμετωπίζει όλους με τον ίδιο τρόπο, θεωρώντας πως είναι φυσικό μετά από κάποια ηλικία η λειτουργία του οργανισμού να είναι διαταραγμένη λόγω των στρες της ζωής.

Οι υπόλοιποι που ανήκουν σε αυτές τις «ευπαθείς ομάδες» κατατάσσονται σε αυτές γιατί  η ύπαρξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δείχνει πως λειτουργικά ο οργανισμός τους είναι διαταραγμένος από τον τρόπο που ζούσαν και σκεφτόντουσαν μέχρι τώρα. Βλάβη της υγείας σημαίνει διαταραχή της λειτουργίας του οργανισμού από τις ορμόνες του στρες. Αυτές οι ορμόνες και η χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται από την αντίδραση «μάχης ή φυγής», όταν τα στρες στη ζωή δεν αντιμετωπίζονται σωστά, είναι η αιτία του 90% των γνωστών μας νοσημάτων, σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές απόψεις, όπως πολλές φορές σας έχω πει μέχρι τώρα.

Και αφού αυτό είναι πια παραδεκτό από την επιστημονική κοινότητα γιατί άραγε δεν δίνονται σαφείς οδηγίες από τους υπεύθυνους για την υγεία οργανισμούς παγκοσμίως προς τις κυβερνήσεις των κρατών να βάλουν την εκπαίδευση της διαχείριση του στρες στα σχολεία από νωρίς ώστε να προφυλάσσουν τους πολίτες τους και να έχουν αυτοί υγεία και μακροημέρευση;;;

Δεν χρειάζεται πιστεύω να σας δώσω εγώ την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Νομίζω πως  εύκολα μπορεί να την δώσει κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος…

Ακόμη και τώρα, με τη νέα επιδημία, κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για την βοήθεια των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση. Τη μείωση δηλαδή του στρες που τους δημιουργεί η κατάσταση που ζουν. Αντίθετα όλος ο χειρισμός της κατάστασης δημιουργεί στον κόσμο περισσότερο στρες…

Έχω ανεβάσει, φίλες και φίλοι μου, πολλά μικρά βίντεο με αρκετές πληροφορίες στα θέματα της διαχείρισης του στρες στο κανάλι μου στο youtube, τα οποία μπορεί να δει ο καθένας ελεύθερα, χωρίς πληρωμή. Έχουν βοηθηθεί αρκετοί, από αυτά, όπως με ενημερώνουν. Ακούστε τα όσοι ταλαιπωρείστε από τα στρες της ζωής και ακολουθείστε κάποιες από τις συμβουλές που θα βρείτε σε αυτά. Θα βοηθήσετε την υγεία και τη ζωή σας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.