Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Τα παυσίπονα δεν είναι καραμέλες!

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Με αφορμή τη δημοσίευση μίας πρόσφατης μελέτης θα ήθελα να θυμίσω και πάλι κάποια πράγματα σε όσες και όσους χρησιμοποιούν συχνά παυσίπονα χάπια, για διάφορους λόγους:

1.Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες

2.Πρέπει να παίρνονται με φειδώ και μόνον όταν καμία άλλη μέθοδος δεν έχει αποτέλεσμα.

3.Δεν πρέπει να υπερβαίνει κάποιος την δοσολογία που του έχει προτείνει ο γιατρός του δίχως να τον έχει ενημερώσει

Ο λόγος που σας θυμίζω όλα τα πιο πάνω είναι πως στην πρόσφατη μελέτη που προανέφερα, και αφορά το πολύ γνωστό σε όλους παυσίπονο

«ντεπόν» (παρακεταμόλη) περιγράφεται παγκόσμια αύξηση των δηλητηριάσεων από το φάρμακο αυτό. Ευτυχώς δεν πεθαίνει ο κόσμος, γιατί υπάρχει αντίδοτο, αλλά δημιουργείται ηπατική βλάβη.

Ο λόγος είναι πως μέχρι πριν λίγα χρόνια, τα χάπια αυτά περιείχαν 500 mg παρακεταμόλης το καθένα, αλλά αργότερα η εταιρεία έριξε στην αγορά χάπια περιεκτικότητας 1000 mg παρακεταμόλης για διευκόλυνση του κοινού. Παρατηρήθηκε σιγά-σιγά αύξηση της κατανάλωσης σε αυτά τα πιο «δυνατά» χάπια και στην εποχή μας η διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης χαπιών των 1000mg και της κατανάλωσης χαπιών περιεκτικότητας 500 mg έχει δεκαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα τις πιο συχνές δηλητηριάσεις…

Το πρόβλημα προκύπτει όπως λένε οι ερευνητές επειδή η παρακεταμόλη δεν μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα είδη πόνου. Αυτό κάνει τον κόσμο να αυξάνει τη δόση της αντί να την αντικαταστήσει με κάποιο άλλο παυσίπονο πιο ειδικό για την περίπτωσή του.

Είναι γεγονός πως τα άλλα παυσίπονα μπορεί να έχουν περισσότερες παρενέργειες από την παρακεταμόλη, αλλά και η υπέρμετρη δική της αύξηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Γι αυτό φίλες και φίλοι μην θεωρείτε κανένα φάρμακο ασφαλές και μην χρησιμοποιείτε φάρμακα, όσο ακίνδυνα και αν τα θεωρείτε, δίχως την συμβουλή κάποιου ειδικού.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.