Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Ο ιός της εποχής και οι ψυχιατρικές διαταραχές

Γεια σας φίλες και φίλοι


Στα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet Psychiatry αναφέρουν οι ερευνητές πως ο ένας στους πέντε που ασθένησαν από τον ιό της εποχής (Covid 19) παρουσιάζει στη συνέχεια κάποια ψυχική διαταραχή, όπως άγχος και κατάθλιψη.  Αυτό όπως λένε το περίμεναν, αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Γι αυτό θα πρέπει τα συστήματα υγείας να είναι έτοιμα να εξασφαλίσουν φροντίδα σε αυτούς τους ασθενείς.   

Μελετήθηκαν 62.354 ενήλικες που νόσησαν από Covid19. Το ενδιαφέρον που αναφέρεται σε αυτή τη μελέτη

είναι πως βρέθηκε αμφίδρομη σχέση μεταξύ ψυχιατρικών διαταραχών και Covid19. Άτομα με μία ψυχιατρική διάγνωση, είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον ιό, από άτομα που δεν είχαν κάποια ψυχική διαταραχή. Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμη, όπως δηλώνουν, τη σχέση αυτή και θα χρειαστεί να μελετηθούν ακόμη πολλοί παράγοντες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Από τη μεριά μου, πιστεύω, πως και τα ψυχιατρικά νοσήματα όπως όλα τα υπόλοιπα νοσήματα δηλώνουν μειωμένη αντοχή στα στρες της ζωής και εξ αιτίας τους διαταραγμένη εγκεφαλική λειτουργία. Η διέγερση του κέντρου του στρες οδηγεί σε όλες τις άσχημες επιπτώσεις που έχει στην υγεία του οργανισμού η αυξημένη έκκριση των ορμονών και των φλεγμονωδών ουσιών της αντίδρασης του στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής) και οι βλάβες αφορούν όλα τα όργανα. Για την εμφάνιση νόσου από τον Covid, όπως και από κάθε άλλον ιό, ευθύνεται η διαταραγμένη από την αντίδραση αυτή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όσο καλύτερα αντιμετωπίζεται αυτή η αντίδραση, με σωστό τρόπο ζωής και σκέψης, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες εμφάνισης νόσου σοβαρής από οποιονδήποτε ιό ή άλλο μικρόβιο. 

Ωστόσο στη κλασική ιατρική, η τόσο σημαντική συμμετοχή αυτής της αντίδρασης στην λειτουργία του οργανισμού, δεν λαμβάνεται ακόμη υπ΄όψιν… Έτσι είναι λίγοι οι ερευνητές που ασχολούνται προς το παρόν με αυτό το τόσο σοβαρό θέμα της ιατρικής.

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.