Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Αισθήματα και συναισθήματα


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Κατά τους ψυχολόγους, υπάρχουν κάποια «βασικά» συναισθήματα. Κατ΄άλλους 4, κατ΄άλλους 6… Τολμάω να πω πως δεν συμφωνώ μαζί τους καθόλου και μπορώ να το δικαιολογήσω με σχετικό σκεπτικό, το οποίο αποφάσισα, εκτός από τα σεμινάριά μου στα οποία αναφέρομαι σε αυτό αναλυτικά,  να το καταθέσω και γραπτά στη κρίση όλων.

Σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες, η καρδιά μας αντιδρά στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος κατά 0,7 sec. νωρίτερα από τον εγκέφαλο. Η αντίδρασή της είναι ένα αίσθημα δυσαρέσκειας ή ευχαρίστησης. Τα αισθήματα αυτά
μεταφερόμενα στον εγκέφαλο, μετατρέπονται από τη δική του λειτουργία στα αισθήματα του φόβου και της αγάπης αντίστοιχα.  Ο φόβος προέρχεται από την αίσθηση της αποκοπής μας από το Όλο, και οδηγεί στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και την αντίδραση του στρες. Ενώ η αγάπη, προέρχεται από την αίσθηση της ενότητας μας με το Όλο και οδηγεί σε αίσθημα γαλήνης και ευφορίας.

Αυτά τα δύο βασικά «αισθήματα» αντιπροσωπεύονται και στην Χριστιανοσύνη με την πάλη του διαβόλου (φόβος) με τον Χριστό (αγάπη).

Από αυτά τα δύο βασικά «αισθήματα» με συνειρμούς που κάνει στη συνέχεια ο εγκέφαλος ανάλογα με τις αποθηκευμένες στο υποσυνείδητο μνήμες μας, τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες μας, ακόμη και με τη στάση του σώματός μας και την κατάσταση των διαφόρων μυών μας, δημιουργούνται στη συνέχεια τα διάφορα «συν-αισθήματα», η ποικιλία των οποίων είναι πολύ μεγάλη, γιατί εξαρτάται αυτή  από όλα όσα πιο πάνω ανέφερα.

Επιτέλους, άκουσα να το παραδέχεται αυτό πρόσφατα και μία ψυχολόγος καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο του Καναδά σε μία ομιλία της στο TEDx. Είπε πως απέδειξαν ερευνητικά πως δεν υπάρχουν έτοιμα συναισθήματα καταχωρημένα στον εγκέφαλο και πως αυτά είναι αποτέλεσμα διάδρασης εγκεφάλου, σώματος και πολιτισμού.

Όλα όσα ανέφερα πιο πάνω, συμφωνούν και με την άποψη που διατύπωσε σε κάποια ομιλία του πριν χρόνια αρκετά και ο Γιουγκ. Είχε πει πως «αισθήματα» και «συναισθήματα» είναι λάθος να ταυτίζονται. Το αίσθημα είναι μία λειτουργία που μπορεί να εκτιμηθεί, ενώ το συναίσθημα είναι ακούσιο και γίνεσαι θύμα του.

Και πράγματι είναι έτσι, γιατί αν το δυσάρεστο ή ευχάριστο αίσθημα της καρδιάς μας μετατραπεί από τον εγκέφαλο σε φόβο ή αγάπη, αρχίζουν σε αυτόν οι συσχετίσεις με τις μνήμες του υποσυνειδήτου, η δημιουργία συναισθημάτων και η παραγωγή ορμονών την οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να σταματήσει. Το αίσθημα δηλαδή υλοποιείται με τη μορφή συναισθήματος, και επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού.

Νομίζω πως είναι καλό να αρχίζουμε να τα σκεφτόμαστε όλα αυτά, και να μην θεωρούμε τον εαυτό μας θύμα των καταστάσεων. Έχουμε την δύναμη να επιλέγουμε μια καλύτερη κατάσταση για το σώμα και τη ζωή μας, αρκεί να γνωρίζομε πως αυτό ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ και πως με κατάλληλη εκπαίδευση μπορούμε να το πετύχουμε. 
Αν είμαστε "παρόντες" σε κάθε στιγμή της ζωής μας, και έχουμε μάθει να εμπιστευόμαστε τη γλώσσα της καρδιάς μας, μπορούμε σιγά-σιγά να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να μην αφήνουμε τα αρνητικά από αυτά να καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή μας. Η άσκηση στη συναισθηματική νοημοσύνη είναι απαραίτητη και θα πρέπει αυτή να αρχίζει από τη μικρή ηλικία.

Με αγάπη

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι αποψεις σας ειναι νεωτερικες και ανατρεπτικες σε οτι αφορα
τα γνωστα μεχρι σημερα.Σκεφτειτε οτι εχουν γραφει χιλιαδες βιβλια
απο εκατονταδες συγγραφεις για καθε ενα συναισθημα χωριστα .
Φανταστειτε σε τι μεγαλο ωκεανο γνωσεων,αποψεων,μελετων και
πονηματων κολυμπαει ο μεσος ανθρωπος.
Ευχομαι τα πραγματα να ειναι απλουστερα ,οπως τα περιγραφεται.
Να ειστε καλα.

Eleni Tsoukali είπε...

Νομίζω πως το μεγάλο πρόβλημα οφείλεται στη δημιουργία πολλών επιστημών, που η κάθε μία μελετάει τα πράγματα από μία άλλη γωνία.Οι θεωρητικές επιστήμες δεν έχουν επαφή με τις πρακτικές και γι αυτό δυστυχώς, πελαγοδρομούν σε υποθέσεις και θεωρίες... Όσο όμως η βιολογία προχωράει, και η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή, η ψυχολογία θα έπρεπε κατά την άποψή μου να αλλάζει, γιατί η ενεργειακή φύση του ανθρώπου (ψυχή, πνεύμα ή όπως αλλιώς την ονομάσει κάποιος) εκφράζεται μέσω της λειτουργίας του εγκεφάλου. Δεν γίνεται αλλιώς, στην υλική μας πραγματικότητα. Και αν κάτι δεν πάει καλά, κατά την άποψή μου πάντα, θα πρέπει το πρόβλημα να βρίσκεται στο υλικό όργανο και όχι στην ενέργεια που εκφράζεται μέσω αυτού.

Eleni Tsoukali είπε...

Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε, πως η καρδιά μας παίζει και αυτή ρόλο σημαντικό, επιδρώντας στην ενέργεια που ο οργανισμός μας εκπέμπει στο περιβάλλον, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ενέργεια με την οποία συντονίζεται στη συνέχεια ο εγκέφαλός μας... Η λειτουργία της καρδιάς μας επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας.Και αυτό το υλικό μας όργανο πρέπει να λειτουργεί αρμονικά για να έχουμε υγεία.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.