Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα


Γεια σας φίλες και φίλοι
Ερευνητές κατάφεραν, πρόσφατα, να μετατρέψουν στο εργαστήριο βλαστοκύτταρα ποντικιών σε β-κύτταρα του παγκρέατος (αυτά που παράγουν την ινσουλίνη) και δίνοντάς τα στη συνέχεια στα ποντίκια να θεραπεύσουν τον διαβήτη που τους είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Κάποια από τα ποντίκια αυτά παρέμειναν θεραπευμένα πάνω από ένα έτος, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας.

Για τα βλαστοκύτταρα, τα αρχέγονα αυτά κύτταρα που διατηρούν την ικανότητα να μετατρέπονται
σε όλα τα είδη κυττάρων που υπάρχουν στο σώμα μας και παραμένουν στον μυελό των οστών μας από τη γέννησή μας, έτοιμα να βοηθήσουν με νέα υγιή κύτταρα τον οργανισμό μας, όποτε αυτός το χρειάζεται, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές*.

Υπάρχουν σε όλους μας και βοηθούν στη θεραπεία κάθε νόσου, προσφέροντας έτοιμα υγιή κύτταρα κάθε είδους. Αν αυτά δεν λειτουργούν σε κάποια περίπτωση, σημαίνει πως κάτι τα εμποδίζει. Ή πως παρ΄ ότι αυτά παράγουν νέα υγιή κύτταρα, κάτι στον οργανισμό καταστρέφει και πάλι αυτά τα νέα κύτταρα. Δεν υπάρχει, νομίζω, άλλη εξήγηση.

Οι ερευνητές προσπαθούν, ωριμάζοντας τα βλαστοκύτταρα σε συνθήκες εργαστηρίου, να παράξουν νέα υγιή κύτταρα. Ωστόσο αυτά τα νέα υγιή κύτταρα, όταν χορηγηθούν στον οργανισμό απ΄ όπου προέρχονται τα βλαστοκύτταρα, δεν θα παραμείνουν για πολύ υγιή, αν οι συνθήκες που τα κατέστρεψαν παλαιότερα δεν έχουν αλλάξει. Μετά από λίγο καιρό, και τα νέα υγιή κύτταρα θα καταστραφούν.
Στην έρευνα που προανέφερα, η θεραπεία στα ποντίκια διήρκεσε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο…

Τα πειράματα έχουν γίνει μέχρι τώρα σε ποντίκια. Θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η χρησιμότητά τους και στους ανθρώπους προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από την ιατρική κοινότητα. Ωστόσο είναι σημαντικό, πιστεύω, όταν τέτοιες πολυέξοδες θεραπείες μπουν στην φαρέτρα της ιατρικής, να υπάρχει σωστή προετοιμασία του ασθενούς που θα τις δεχτεί. Θα πρέπει να του εξηγηθούν οι λόγοι που τον οδήγησαν στη νόσο του και πως πρέπει να τους αντιμετωπίσει σοβαρά τόσο πριν όσο και μετά την θεραπεία, ώστε να μπορέσει αυτή να έχει κάποια διάρκεια.

Και οι λόγοι, τώρα πια, είναι γνωστό πως βρίσκονται στον τρόπο της ζωής και της σκέψης μας. Οι ορμόνες του στρες, όταν αυτό χρονίζει δίχως σωστή αντιμετώπιση, καταστρέφουν όχι μόνον τα υγιή κύτταρά μας, αλλά και τα γονίδιά μας, οδηγώντας τον οργανισμό σε μόνιμη νόσο, αφού τα αλλοιωμένα από τις ορμόνες του στρες γονίδια δεν μπορούν να οδηγήσουν σε παραγωγή νέων υγιών κυττάρων.

Δίχως σοβαρή αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης μας, ώστε να μην επιτρέπεται στις ορμόνες του στρες να καταστρέφουν τον οργανισμό μας, κάθε νέα θεραπεία θα οδηγεί μόνον σε πλουτισμό των φαρμακευτικών εταιρειών καθώς και των επιστημόνων που θα τις χορηγούν, ενώ ο πληθυσμός που θα νοσεί, απλά θα ταλαιπωρείται με ένα ακόμη νέο είδος θεραπείας…

Ποιος θα ενημερώσει όμως τον κόσμο;;;;

* Θα βρείτε αρκετά άρθρα σχετικά με τα βλαστοκύτταρα εδώ στην ιστοσελίδα μου, αν στην αριστερή στήλη της σελίδας, εκεί που γράφει "αναζήτηση αυτού του ιστολογίου" γράψετε τη λέξη "βλαστοκύτταρα" και πατήσετε "αναζήτηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.