Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Το κύμινο


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το κύμινο στη διατροφή μας
Διάβασα πρόσφατα ένα ενδιαφέρον άρθρο που αφορά το κύμινο και σκέφτηκα να σας ενημερώσω, γιατί είναι ένα μπαχαρικό που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας.

Αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι, Μαροκινοί, Ινδοί, όλου χρησιμοποιούσαν το κύμινο πολύ στη διατροφή τους. Λέτε να το έκαναν μόνον για την γεύση; Πιθανότατα όχι. Το μπαχαρικό αυτό έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και σίγουρα οι αρχαίοι πρόγονοί μας γνώριζαν κάποιες από αυτές.
Μία από αυτές είναι, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal Food Chemistry and Toxicology, πως η μείωση του σακχάρου που προκαλείται από το μπαχαρικό είναι συγκρίσιμη με την μείωση
που προκαλεί το γνωστό αντιδιαβητικό φάρμακο «γλυβενκλαμίδη» ενώ ταυτόχρονα το μπαχαρικό μειώνει το οξειδωτικό στρες και εμποδίζει την δημιουργία της μικροαγγειοπάθειας του διαβήτη, πράγμα που δεν κάνει η αντιδιαβητική φαρμακευτική ουσία που αναφέρθηκε πιο πάνω.
 
Εκτός όμως από τις αντιδιαβητικές του ιδιότητες και την γενικότερη βοήθεια που προσφέρει στους διαβητικούς το μπαχαρικό αυτό έχει και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες, όπως είναι:
Η αντιπηκτική του ιδιότητα, αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική, η επιβράδυνση της δημιουργίας καταρράκτη, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η βελτίωση της οστεοπόρωσης, η βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας (μνήμη και γνωστική ικανότητα) κ.α

Οι επιστημονικές έρευνες που αφορούν τα διάφορα διατροφικά στοιχεία πρόσφατα άρχισαν να γίνονται πιο εντατικές. Αφορούν όμως αυτές, σχεδόν πάντα, αποτελέσματα σε ζώα, που μπορεί να διαφέρουν στον άνθρωπο. Άλλωστε, από την αρχαιότητα οι λαοί, χρησιμοποιούσαν τα μπαχαρικά σε μίγματα και όχι μεμονωμένα. Πιθανότατα η μίξη τους έχει καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία απ΄ότι η χρήση του καθενός χωριστά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ερευνηθεί στην εποχή μας για να γίνει αποδεκτό.

Εύχομαι και εγώ, όπως και ο συγγραφέας του άρθρου, να προχωρήσουν οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα γρήγορα, γιατί η διατροφή αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα υγείας, και έτσι όπως έχει καταντήσει όλο και λιγότερο περιεκτική σε συστατικά και απλοποιημένη, λόγω του γρήγρου ρυθμού ζωής της εποχής μας, στερεί από τον άνθρωπο βασικά συστατικά που θα τον προφύλασσαν από ασθένειες.

Μαγειρέψτε φίλες και φίλοι μου απλά και γρήγορα φαγητά στο σπίτι χρησιμοποιώντας μπαχαρικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξετε ένα νόστιμο και πολύ θρεπτικό φαγητό γρήγορα, πιο γρήγορα από τον χρόνο που χρειάζεται να έρθει μία πίτσα που παραγγείλατε στο σπίτι σας. Οι συνταγές που σας έχω δώσει στην στήλη της μαγειρικής σε αυτή την ιστοσελίδα, είναι τέτοιες οι περισσότερες. Απλές, γρήγορες, θρεπτικές  και νόστιμες. Δοκιμάστε τις. 

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.