Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ισχύει ή όχι το "use it or lose it" ;


Γεια σας φίλες και φίλοι
Για χρόνια επιστήμονες μας έλεγαν πως τον εγκέφαλό μας πρέπει να τον λειτουργούμε για να μην οδηγηθούμε σε άνοια μεγαλώνοντας. Το γνωστό αγγλικό «use it or lose it» (δηλαδή «χρησιμοποίησέ το ή θα το χάσεις»), λίγο- πολύ το είχαμε ακούσει οι περισσότεροι.

Ωστόσο σε μία πρόσφατη έρευνα, κατά την οποία επιστήμονες μελέτησαν σκουλήκια, ποντίκια και ανθρώπινους εγκεφάλους διαπιστώθηκε πως η έντονη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου οδηγεί σε μειωμένη διάρκεια ζωής.

Μία πρωτεΐνη που έχει ονομαστεί REST (ανήκει στις πρωτεΐνες που κάνουν τα γονίδια -DNA- στον πυρήνα του κυττάρου να είναι ενεργά ή να σιωπούν) βρέθηκε πολύ περισσότερο αυξημένη στα κύτταρα του εγκεφάλου ανθρώπων που πέθαναν σε μεγάλη ηλικία από αυτούς που πέθαναν 20-30 χρόνια νωρίτερα.
Η πρωτεΐνη REST επιδρώντας στα γονίδια των νευρικών κυττάρων
μειώνει την εγκεφαλική λειτουργία.
Φαίνεται, δηλαδή, από την έρευνα πως η μειωμένη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου οδηγεί σε πιο μακροχρόνια ζωή.

Όπως, όμως, δηλώνουν οι ερευνητές, δεν βγαίνει από την έρευνα το συμπέρασμα κατά πόσο στην διάρκεια αυτή της ζωής παίζει ρόλο η προσωπικότητα και ο τρόπος ζωής και σκέψης του ατόμου.

Νομίζω πως προηγούμενο άρθρο της ιστοσελίδας μου αυτής, που αναφέρεται στο παράδειγμα με το λυχνάρι του Αλαντίν, είναι πολύ σχετικό με τα όσα ανέφερα πιο πάνω. 
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε τον εγκέφαλό μας, προκειμένου να φτιάχνει αυτός καινούργιους νευρικούς δρόμους και να είναι ενεργός, ώστε να γερνάμε με πλήρη διαύγεια πνεύματος. Ωστόσο χρειάζεται απαραίτητα και ξεκούραση ο εγκέφαλός μας για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Οι συνεχείς σκέψεις και το άγχος που αυτές προκαλούν είναι εχθρός της εγκεφαλικής λειτουργίας και της ζωής μας ολόκληρης, όπως διαπιστώθηκε και από την πρόσφατη αυτή έρευνα που ανέφερα πιο πάνω.

Το συχνό σταμάτημα των σκέψεων με κατεύθυνση της προσοχής μας στο παρόν, (παρατήρηση και αραίωση των αναπνοών μας, παρατήρηση των χτύπων της καρδιάς μας, αυτοσυγκέντρωση σε κάτι που κάνουμε ή βλέπουμε ή ακούμε κ.λπ) είναι επιβεβαιωμένο ερευνητικά πως βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας μειώνοντας την ένταση που προκαλούν οι πολλές σκέψεις και οδηγεί σε μακροημέρευση. Και η πρόσφατη έρευνα που ανέφερα πιο πάνω συμφωνεί κι εκείνη με αυτό.
Μην το ξεχνάτε!

Με αγάπη

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πολή καλή η παρατήρηση για την προσέγγιση των σκέψεων!

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.