Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Παραλία και χαλάρωση

Γεια σας φίλες και φίλοι
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Environmental Psychology έδειξε πως είναι πολύ καλύτερη μέθοδος μείωσης του στρες η επίσκεψη σε μία παραλία από το γυμναστήριο ή κάποιο κέντρο διασκέδασης.

Η επαφή με τη φύση, είναι γνωστό από πολλές έρευνες ότι μειώνει τα επίπεδα του στρες του οργανισμού, γι αυτό και αυτά τα επίπεδα είναι πολύ ψηλότερα στα άτομα που ζουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.
Ωστόσο η πιο πάνω έρευνα αφορά μόνον την θάλασσα την οποία από τα 1000
άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα, εκείνα που είχαν το περισσότερο στρες θεώρησαν σαν το καλύτερο μέσο μείωσης του στρες τους.

Μπορεί να δείχνει η έρευνα πως κοντά σε μία παραλία χαλαρώνουν οι άνθρωποι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μόνον αυτό είναι ικανό να βοηθήσει στη μείωση του στρες της καθημερινής ζωής και στην αποφυγή των ασθενειών. Γιατί αν ήταν έτσι, θα έπρεπε οι κάτοικοι των παραλιακών περιοχών να μην αρρωσταίνουν… Πράγμα που δεν συμβαίνει, δυστυχώς.

Η επαφή με τη φύση, είτε θάλασσα είναι αυτή, είτε δάσος, κήπος κ.λπ είναι ένα πολύ καλό μέσον χαλάρωσης, αλλά δεν αρκεί για τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση του στρες, όπως πολλές φορές σας τονίζω. Χρειάζονται όλα όσα επανειλημμένα σας προτείνω να κάνετε για να έχετε υγεία:

Να τρέφεστε όσο πιο καλά μπορείτε (πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, αναποφλοίωτους σπόρους και προϊόντα ζύμωσης)
Να ασκείστε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα ή να περπατάτε γρήγορα (και να ασκείτε και τους μυς σας με βαράκια)
Να γελάτε συχνά
Να έρχεστε σε επαφή με τη φύση και με φίλους συχνά
Να γειώνεστε συχνά (άμεση επαφή με γυμνά πόδια με χώμα, πέτρες, άμμο, νερό, χορτάρι)
Να ασχολείστε με δημιουργικές δουλειές (από ένα όμορφο φαγητό ή ένα όμορφο πλεκτό, μέχρι έναν όμορφο πίνακα ζωγραφικής, έναν όμορφο λαχανόκηπο ή λουλουδόκηπο, ή την συγγραφή ενός άρθρου ή ενός ποιήματος).
Και τα σημαντικότερα όλων :
Να μάθετε να χαλαρώνετε με ασκήσεις (αναπνευστικές ή αυτοσυγκέντρωσης) συχνά μέσα στην ημέρα σας
Να μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας (άσκηση στην συναισθηματική νοημοσύνη).

Για πολλοστή φορά θα επιμείνω, πως χρειάζονται όλα τα πιο πάνω για να έχετε υγεία και καλή ζωή. Δεν αρκεί μόνον το ένα από αυτά. Χρειάζεται πολλή υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα η σωστή διαχείριση του εαυτού μας ώστε να γίνει πιο ανθεκτικός στα στρες της ζωής και να μην αφήνει αυτά να καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.