Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Νεότερα για το στρες!

Γεια σας φίλες και φίλοι 
Καθώς οι έρευνες για την επίδραση της αντίδρασης του στρες στην λειτουργία του εγκεφάλου και του οργανισμού γενικότερα αυξάνουν όλο και περισσότερο, σημαντικές πληροφορίες έρχονται στο φως.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεινόμενη αντίδραση του στρες, βλάπτει τη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου. Την περιοχή του μετωπιαίου λοβού που διαδραματίζει, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, έναν προεξάρχοντα ρόλο όσον αφορά στις γνωστικές, συναισθηματικές και
ανώτερες νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου. Ανάμεσα σε αυτές, σημαντικό ρόλο παίζουν η ολοκλήρωση πληροφοριακών δεδομένων από τον περιβάλλοντα χώρο(-χρόνο), καθώς και ο έλεγχος και η εκδήλωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. 

Η αντίδραση του στρες, δηλαδή, έχει αποδειχθεί ερευνητικά πλέον, πως επηρεάζει τόσο τον τρόπο που «βλέπουμε» τα πράγματα, αλλά και το πώς αντιδρούμε σε αυτά...

Έχει βρεθεί πως η μεγάλη παραγωγή κατεχολαμινών * κατά την αντίδραση του στρες αφενός βλάπτει τη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού που αναφέρθηκε πιο πάνω, και αφετέρου δυναμώνει τις συναισθηματικές και παθολογικές αντιδράσεις  της αμυγδαλής και των βασικών γαγγλίων στον εγκέφαλο.

Με απλά λόγια, η παρατεινόμενη αντίδραση του στρες, έχει αποδειχθεί πως μας κάνει όλο και πιο ανίκανους να αντιληφθούμε την πραγματικότητα που μας περιβάλλει και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, ενώ συγχρόνως μας κάνει όλο και πιο ευαίσθητους συναισθηματικά και ανίκανους να ελέγξουμε την συμπεριφορά μας.

Για μένα, και όσους σκέφτονται σαν κι εμένα, τα αποτελέσματα αυτά των πρόσφατων ερευνών δείχνουν καθαρά πως πρέπει ο άνθρωπος να μάθει με κάθε τρόπο να διαχειρίζεται σωστά και ολοκληρωμένα τα στρες στη ζωή του, ώστε να μην τα αφήνει να τον καταστρέφουν. Για κάποιους ερευνητές, όμως, οι πιο πάνω ανακαλύψεις που αφορούν την επίδραση της αντίδρασης του στρες στη λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγούν στην έρευνα για παραγωγή νέων φαρμάκων, με τα οποία θα προσπαθήσουν να μην επιτρέπουν στις ορμόνες του στρες να επηρεάζουν τα νευρικά κύτταρα…

Μπορεί οι επιστημονικές έρευνες να γίνονται με στόχο την παραγωγή φαρμάκων, το γεγονός όμως πως με αυτές ανακαλύπτουμε όλο και πιο λεπτομερειακά την λειτουργία του οργανισμού μας, είναι πολύ σημαντικό.
Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε, να μαθαίνουμε, να κατανοούμε. Το πώς θα αντιδράσει μετά ο καθένας στις πληροφορίες και πώς θα τις χρησιμοποιήσει, είναι δική του υπόθεση.

Με αγάπη


*αδρεναλίνη  (παράγεται στα επινεφρίδια), νοραδρεναλίνη (συναντάται στις νευρικές απολήξεις) , ντοπαμίνη   (βρίσκεται κυρίως στα βασικά γάγγλια)


Πηγή: 

The effects of stress exposure on prefrontal cortex: Translating basic research into successful treatments for post-traumatic stress disorder Amy F.T.ArnstenaMurray A.RaskindbFletcher B.TaylorcDaniel F.Connord Neurobiology of Stress Volume 1, January 2015, Pages 89-99

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.