Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Προσοχή στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα!


Το άρθρο αυτό απευθύνεται σε όσες φίλες και φίλους παίρνουν σε χρόνια βάση κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο για πόνους στις αρθρώσεις, κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ή οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αλλά και σε αυτούς που χρησιμοποιούν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα για παυσίπονα.

Έχουν αρκετές γνωστές παρενέργειες τα αντιφλεγμονώδη. Μία από τις πιο γνωστές είναι η αιμορραγία του στομάχου, η γνωστή γαστρορραγία. Οι γιατροί συνιστούν παράλληλη χρήση ενός φαρμάκου
για την προφύλαξη του στομάχου, συνήθως, αλλά στην πραγματικότητα τα φάρμακα αυτά δεν είναι ικανά να αποτρέψουν μία γαστρορραγία, όταν αυτή οφείλεται στα αντιφλεγμονώδη που παίρνει ο ασθενής. Πιο πολύ τους ίδιους τους γιατρούς αυτή η χορήγηση βοηθάει (νομική κάλυψη) παρά τους ασθενείς, δυστυχώς.

Η ουσία ναπροξένη που βρίσκεται στο γνωστό αντιφλεγμονώδες naprosyn έχει ενοχοποιηθεί για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια σε ηλικιωμένες γυναίκες που την χρησιμοποιούν σε χρόνια βάση.

Ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε πως και το νεότερο αντιφλεγμονώδες φάρμακο celebrex, το οποίο υποτίθεται πως είναι λιγότερο βλαπτικό από τα προηγούμενης γενιάς αντίστοιχα φάρμακα, προκαλεί βλάβη στις βαλβίδες της καρδιάς.

Σας έχω πολλές φορές πει ότι τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες. Ότι πρέπει να τα παίρνετε με προσοχή και μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητα. Όχι γιατί σας είπε κάποιος φίλος πως εκείνου του έκανε καλό…
Προσέξτε ιδιαίτερα την χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μην τα χρησιμοποιείτε απλά για παυσίπονα. Η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.