Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Τα οφέλη της άσκησης με βάρη


Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για τα οφέλη της άσκησης στην διαχείριση του στρες. Σας έχω πει παλαιότερα πως η προσθήκη μυϊκής άσκησης με τη χρήση μικρών βαρών βοηθάει σε κάθε ηλικία, ακόμη και τους ηλικιωμένους.

Η χρήση βάρους για μυϊκή άσκηση, έχει πολύ περισσότερα αποτελέσματα στον οργανισμό απ΄ότι η απλή γυμναστική. Το να ασκείται δηλαδή κάποιος καθημερινά με βαράκια στα χέρια ή τα πόδια για λίγη ώρα είναι πολύ βοηθητικό για την υγεία.

Σε μεγάλη έρευνα που έγινε σε 4.500 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η
μέτρια μυϊκή άσκηση με βάρη μείωσε κατά 32% την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ! Το ποσοστό είναι πολύ σημαντικό και ήταν ανεξάρτητο από τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ)  καθώς και τα θέματα υγείας  των συμμετεχόντων, όπως η παχυσαρκία και η ψηλή αρτηριακή πίεση.

Δεν χρειάζεται να κουράζεται πολύ κανείς. Μία μέτρια άσκηση είναι αρκετή. Αλλά επειδή αυτό το «μέτρια» είναι σχετικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (συνολική φυσική κατάσταση,  προηγούμενη άσκηση κ.λπ) δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Οι ερευνητές συστήνουν να αρχίσει καθένας να ασκείται με μικρά βάρη που δεν τον κουράζουν πολύ (μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο), και σιγά-σιγά να αυξάνει το βάρος, όσο αυξάνεται η μυϊκή αντοχή του.

Ειδικά οι παχύσαρκοι, που έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη θα ωφεληθούν πολύ από την άσκηση αυτή.
Μην το αναβάλετε λοιπόν φίλες και φίλοι. Βάλτε την άσκηση με βαράκια στη καθημερινότητά σας, όποια ηλικία και αν έχετε.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.